Helikopteri Kiowe HRZ-a prvi put na međunarodnom zrakoplovnom mitingu

OH-58 D Kiowa Warrior | Foto: HRZ / M. Karačić

Helikopteri Kiowe HRZ-a prvi put na međunarodnom zrakoplovnom mitingu

Dva helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjeluju od 3. do 4. kolovoza na međunarodnom zrakoplovnom mitingu u Slovačkoj

Eskadrila helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemunika sudjeluje od 3. do 4. kolovoza 2019. sa dva helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior na međunarodnom zrakoplovnom mitingu (Slovak International Air Fest – SIAF2019) u zrakoplovnoj bazi Sliac kod Banske Bystrice u Slovačkoj Republici. Helikopteri OH-58 D Kiowa Warrior HRZ-a sudjelovat će u izložbenom dijelu (static display) mitinga.

Helikopteri Kiowe HRZ-a prvi put na međunarodnom zrakoplovnom mitingu
OH-58 D Kiowa Warrior | Foto: HRZ / M. Karačić

Ovo je prvo sudjelovanje helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na međunarodnoj zrakoplovnoj manifestaciji.

Letačke posade Kiowa prema Slovačkoj su poletjele u četvrtak 1. kolovoza 2019. godine.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren kazao je kako im je čast što su u prigodi predstavljati HRZ i Hrvatsku vojsku ovim helikopterima, na kojima je uspješno završena preobuka i kojom se postižu nove sposobnosti Hrvatske vojske. “Kao eskadrila sudjelovali smo na još jednoj međunarodnoj izložbenoj aktivnosti u Mađarskoj prije 15-ak godina helikopterom BELL-206 B, a sada se po prvi put predstavljamo sa Kiowama koje će zasigurno izazvati interes i pažnju publike. Radujemo se što ćemo biti dio SIAF-a 2019”, istaknuo je pukovnik Gren.

Uz letačke posade u Slovačku su krenuli i timovi zrakoplovnih tehničara EH koji će pružati potporu na zrakoplovnom festivalu, ali i pripremiti helikoptere za povratak u Hrvatsku nakon završetka aktivnosti.

Na slovačkom mitingu u bazi Sliac, 2017. Godine sudjelovala je i akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”.

[ngg src=”galleries” ids=”3574″ display=”basic_thumbnail”]