“Krila Oluje” na nebu iznad Berlina

Dio članova akrobatske skupine
Nastupom letačke akrobatske skupine “Krila Oluje” Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u Berlinu je jučer (1.6.) okončana jedna od najvećih međunarodnih izložbi avijacije: ILA 2008. – Prezentacija od koje čovjeku zastaje dah.

Prezentacija taktičkih osobina Eurofightera, jednoga od najsuvremenijih vojnih zrakoplova na svijetuBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Eurofighter u akciji

Nastupom letačke akrobatske skupine “Krila Oluje” Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u Berlinu je jučer (1.6.) završena ovogodišnja ILA – s više od 1.000 izlagača iz četrdesetak zemalja i oko četvrt milijuna posjetitelja jedan od najvećih međunarodnih sajmova avijacije. Prvo sudjelovanje hrvatskih oružanih snaga na toj izložbi plod je suradnje vojnih izaslanika Njemačke i Hrvatske pri veleposlanstvima u Zagrebu i Berlinu. Namjera je bila da Hrvatska dva mjeseca nakon pozivnice u NATO dobije priliku za avijatičarsko predstavljanje u krugu budućih saveznika i ljubitelja zrakoplovstva – prezentacija od koje čovjeku zastaje dah.

Dokaz kvalitete hrvatske pilotske škole

Zaglušujuća buka na berlinskom uzletištu Schönefeldu. Sunce nesmiljeno prži po publici, no pogledi posjetitelja upereni su u nebo. I dok eskadron Eurofightera iz sastava Bundeswehra u zraku demonstrira taktičke mogućnosti jedne od najsuvremenijih borbenih letjelica na svijetu, na zemlji se članovi akrobatske grupe “Krila Oluje” Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva pripremaju za svoj prvi nastup u sklopu ILA-e. “Letenje u akro skupini je izuzetno značajan i zahtjevan oblik letenja. Želimo pokazati koliko je kvalitetna i dobra naša pilotska škola”, kaže brigadni general Vlado Bagarić, glavni zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Dio članova akrobatske skupine Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: U očekivanju nastupa

Osnovana prije četiri godine, akro skupina “Krila Oluje” već se dokazala na prestižnim inozemnim aeromitinzima te je stala uz bok sličnim grupama kakvih je u svijetu najviše četrdesetak. Tvori je petorica mladih, ali iskusnih vojnih pilota i učitelja letenja iz zrakoplovne baze u Zemuniku kod Zadra s pratećim tehničkim osobljem i turbo propelerskim avionima tipa Pilatus švicarske proizvodnje. Njezin trener i letački vođa, 43-godišnji pukovnik Miroslav Franjić iz Đakova ponosno ističe: “Ova vrsta akrobatskog letenja je samo jedna velika nadogradnja na svo znanje i vještinu koju piloti već posjeduju.”

Oslonac isključivo na letačkim vještinama

Program “Krila Oluje” traje dvadesetak minuta. Leti se na međusobnoj udaljenosti manjoj od dva metra, visini između 50 i 1.000 metara, brzinom i do 550 kilometara na sat. Opterećenje kojemu su piloti izvrgnuti pri izvođenju pojedinih figura je šest i pol puta veće od gravitacijske sile. Preciznost u akrobacijama – suprotno uvriježenom mišljenju – nije rezultat ni očitavanja instrumenata niti pomoći suvremenih zrakoplovnih sustava, nego se piloti oslanjaju isključivo na vlastito znanje i procjene.

Dio članova akrobatske skupine Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Trenutak opuštenosti

“Vježba se svakodnevno dva do tri puta pet do šest dana u tjednu. Radi se, možemo reći, o vrhuncu vještine letenja svakog vojnog pilota”, napominje satnik Damir Barišić. Taj je 33-godišnji Šibenčanin od prvog dana član akro grupe “Krila Oluje” kojoj je donedavno pripadala i jedna žena: “Posebnost je zasigurno bila naša kolegica Diana Doboš koja je s nama letila od samog osnutka. Ona je bila članica naše skupine do prošle sezone i sada je prešla na kanadere – za nju jedan novi korak u životu. Ona je u to vrijeme bila jedna od triju žena koje su ikada letjele u akro grupama.”

Odvažne letačke figure, kreativna imena

Vrtoglavi preleti, lupinzi, “valjci” svake vrste, vratolomni okreti oko svih osiju zrakoplova… – gotovo da nema figure kojom hrvatski akrobatski piloti ne vladaju. Jedna od njih je posebno upečatljiva. Zapovjednik Miroslav Franjić pripovijeda: “Donji avion stoji normalno, a gornji naopačke. Mi to zovemo ‘Ogledalo’. To je jedna dosta zahtjevna i teška figura.” Jedna druga je, dodaje pilot Barišić, dobila originalno ime: “Imamo jedan element – križanje aviona u zaokretu – kojega smo odlučili nazvati ‘Kravata’, jer kravata potječe iz Hrvatske, a letačka figura izgleda poput vezivanja kravate.”

Izloženi avioni tipa Pilatus kojima lete članovi akrobatske skupine Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Preciznost i na zemlji

Dosad su vježbe i nastupi “Krila Oluje” prošli bez incidenata. Pa ipak, ističe Franjić: “Bude situacija u kojima se, unatoč dobrim pripremama, ponekad dogodi i nešto pomalo nepredviđeno. To se kasnije – kada se sleti i ako, naravno, sve dobro prođe, a do sada, hvala Bogu, jest – dobro izanalizira”, izvuku se pouke kako se eventualne greške ubuduće ne bi ponovile. Uostalom, letačko je usavršavanje beskonačan proces. “Uči se cijeli život pa i ja kao pukovnik, kao pilot koji na leđima ima 2.200 sati letenja, učim i dan-danas. I uvijek se nešto novo nauči”, dodaje Miroslav Franjić.

Najprije sigurnost pa tek onda sve ostalo jer, akrobatsko letenje je sve drugo osim lakomislene i bezobzirne demonstracije vojne sile i pilotskih vještina. “Sigurnost je prioritet broj jedan. Tek onda dolazi sve ostalo. A što se tiče straha, nama je to – koliko god to možda nekome čudno izgledalo dok gleda naš program – sastavni dio posla. To je ono u čemu ja uživam i gdje se najbolje osjećam”, zaključuje Damir Barišić.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Švicarci kao uzor?

Nastup “Krila Oluje” na berlinskom sajmu avijacije bila je prigoda i da se čelništvo Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva ogleda na međunarodnom tržištu borbenih letjelica. Jer, kako je podsjetio njegov glavni zapovjednik, brigadni general Vlado Bagarić: “Mi ćemo vrlo brzo, u idućih pet-šest godina izvršiti zamjenu naše lovačke flote. Zamijenit ćemo zastarjeli tip MIG 21 modernim avionom četvrte generacije. Kakav će to biti avion? Sada je prigoda da vidimo što je to najznačajnije i što je priuštivo. Zrakoplovstvo je izrazito skupo i treba biti jako pažljiv pri odabiru novog aviona.”

Goran Goić, Berlin