Krila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinu | Foto: HRZ/ I. Dundović

Krila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinu

U Zemuniku je akro grupa Krila Oluje predstavila letački program nastupa za sezonu 2021., a po prvi puta su nastupali i novi članovi grupe, bojnik Nino Perović i natporučnik Krešimir Oštrić

Akrobatska grupa “Krila Oluje” koja djeluje u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predstavila je u srijedu, 28. travnja 2021., letački program nastupa za sezonu 2021. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Tom su prigodom po prvi puta nastupali i novi članovi grupe, bojnik Nino Perović i natporučnik Krešimir Oštrić. Riječ je o iskusnim pilotima i nastavnicima letenja iz 392. eskadrile aviona, koji su članovima Krila Oluje postali nakon uspješno položenog ispitnog leta, a nakon uspješno završene obuke za demo pilote te kompletnog ciklusa letenja prema Programu obuke vojnih pilota akrobatske grupe.

Nakon predstavljanja programa zapovjednik 93. krila HRZ-a pukovnik Krešimir Ražov čestitao je “Krilima Oluje” na izvrsno uvježbanom programu, a posebne čestitke uputio je novim članovima.

“Biti članom Krila Oluje želja je mnogih mladih ljudi koji se odluče za poziv vojnog pilota. To je velika čast i zadovoljstvo, ali iza stoji izrazito zahtjevna i složena obuka te je potrebno uložiti golemi trud, rad i zalaganje kako bi se uspješno i završila. Tim više je vaš uspjeh još veći”, kazao je pukovnik Ražov koji je “Krilima Oluje” uručio odobrenje za program nastupa u sezoni 2021.

Vođa akrobatske grupe “Krila Oluje” satnik Darko Belančić kazao je kako je ponosan na sve pilote grupe, ali i na ostale pilote 392. eskadrile aviona. Posebno je čestitao novim članovima istaknuvši kako su, unatoč pandemiji COVID 19 uspjeli, poštujući sve epidemiološke mjere, u planiranim rokovima obučiti nove članove i pripremiti program nastupa za sezonu 2021.

“Nadam se da će svi naši vjerni pratitelji i gledatelji biti zadovoljni našim nastupom i da ćemo i ove, kao i prethodnih godina, ispuniti njihova očekivanja. Mi smo tu zbog njih. Ove ćemo sezone nastupati s dimnom instalacijom što će naše nastupe učiniti još atraktivnijima. Zadovoljan sam što imamo dvoje novih članova koji zaslužuju naše povjerenje i poštovanje. Uvijek smo zadovoljni i ponosni kad obučimo nove članove naše akrobatske obitelji.”, istaknuo je satnik Belančić te dodao kako svi zajedno s nestrpljenjem očekuju aeromitinge kako u zemlji tako i inozemstvu.

Program za sezonu 2021. sadrži 12 elemenata u trajanju od 14 minuta i prilagođen je gotovo svim vremenskim uvjetima.

U sezoni 2021. “Krila Oluje” nastupati će u formaciji od četiri aviona Pilatus PC-9M i to u sastavu:

  1. Vođa akrobatske grupe – satnik Darko Belančić
  2. Prvi lijevi pratitelj – bojnik Nino Perović
  3. Prvi desni pratitelj – natporučnik Krešimir Oštrić
  4. Repni pratitelj – bojnik Ivan Anđić.

Akrobatska grupa “Krila Oluje” javnosti je predstavljena 5. kolovoza 2005. godine. Na brojnim domaćim i međunarodnim aeromitinzima njezine nastupe su pratili milijuni gledatelja i zaljubljenika u akrobatsko letenje. Zahvaljujući složenosti elemenata od kojih se sastoji njihov program vrlo brzo su se našli u samom vrhu svjetskog akrobatskog letenja te su osvojili brojne nagrade.

Krila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinuKrila Oluje predstavila novi letački program za 2021. godinu