AIRPOWER09

Gotovo 300000 posjetitelja, te 18 ratnih zrakoplovstava sa više od 180 zrakoplova u statičkom i letačkom dijelu programa impresivna je statistika ovogodišnjeg izdanja jednog od najprestižnijih europskih aeromitinga. Po prvi put na Airpoweru predstavila se i Hrvatska kroz dva nastupa akro grupe HRZ i PZO Krila Oluje.

Zadnje izdanje ove manifestacije nagrađeno je titulom najboljeg europskog aeromitinga 2005. godine , te je austrijsko ratno zrakoplovstvo imalo nimalo laku zadaću organizacije još jednog aeromitinga koji bi zadovoljio sad već velika očekivanja europske zrakoplovne publike. U prilog im zasigurno nije išla činjenica da se konačna odluka o organizaciji manifestacije donijela svega 6 mjeseci prije datuma održavanja. Unatoč tome ovogodišnji Airpower dokazao se još jednom velikim odazivom kako sudionika tako i publike koju niti nestabilno i loše vrijeme nije omelo da se pojavi u rekordnom broju među kojima je bio i veliki broj hrvatskih zrakoplovnih zaljubljenika.

Organizacija i provedba samog aeromitinga protekla je besprijekorno uz vrhunske prezentacije uvježbanosti pilota kao i letnih mogućnosti samih letjelica. Tijekom gotovo 20 sati letačkog programa u dva dana gotovo da nije bilo većeg odstupanja od planirane satnice unatoč stalnoj prijetnji olujnih oblaka koji su povremeno znali i pljuskom rashladiti mnogobrojnu publiku. Jedan od njih gotovo je u subotu doveo u pitanje nastup naše akro grupe no jak vjetar i pljusak ipak nisu omeli pilote Krila Oluje da svojim atraktivnim programom još jednom prezentiraju kvalitetu obuke hrvatskih pilota. Iako svojim programom koji se bazira na letački zahtjevnim i rijetko viđenim manevrima, prvenstveno i redovito osvajaju pohvale kolega i stručne publike, ovaj put niti posjetitelji nisu zaostajali u pohvalama te se red pred hrvatskim promidžbenim štandom nije satima smanjivao. Ipak posebno mjesto zauzima pohvala hrvatskim zrakoplovcima od strane brigadnog generala Karla Grubera prigodom njegovog govora na svečanoj večeri izrečena na hrvatskom jeziku.

 

Iako svoju vještinu i timski rad piloti Krila Oluje već godinama demonstriraju svojim nastupima na zrakoplovnim manifestacijama u Hrvatskoj i izvan nje, na Airpoweru su se dokazali i u zemaljskoj komponenti. Naime, organizator je za sve pilote koji su sudjelovali na Airpoweru organizirao utrku u kartingu, a svojom izvrsnom vožnjom piloti Krila Oluje osvojili su 3 mjesto.

Već slijedećeg vikenda 4. i 5. srpnja Krila Oluje predstavit će se po prvi put u Belgiji na velikoj proslavi 60 godišnjice NATO-a u zrakoplovnoj bazi Koksijde, a odmah potom i hrvatskoj publici u Varaždinu 11. i 12. srpnja na najvećem aeromitingu organiziranom u Hrvatskoj od njezine neovisnosti gdje je uz HRZ najavljeno sudjelovanje i ratnih zrakoplovstava Slovenije, Francuske, Mađarske, te Bosne i Hercegovine uz brojna druga svjetski poznata imena poput Petera Besenjia i Zoltana Veresa.

Special thanks to Gerry and Bernd

Foto galerija