Ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovali su u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine na prijemu povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojske

Ministar Banožić zahvalio je svim hrvatskim braniteljima i veteranima Domovinskog rata te svim pripadnicima Hrvatske vojske na svemu što su učinili za slobodnu i neovisnu Hrvatsku

Ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sudjelovali su u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine na prijemu povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u Uredu predsjednika Republike Hrvatske.

Prijemu su uz predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, potpredsjednike Vlade Republike Hrvatske ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra branitelja Tome Medveda, nazočili brojni hrvatski branitelji, veterani Domovinskog rata, pripadnici Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, bivši načelnici Glavnog stožera, bivši ministri obrane i drugi gosti.

Ministar obrane Mario Banožić tom je prilikom, osvrnuvši se na povijesno postrojavanje Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj 1991. godine pred prvim hrvatskim Predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom dr. Franjom Tuđmanom, čestitao 30. obljetnicu Hrvatske vojske i zahvalio svim hrvatskim braniteljima i veteranima Domovinskog rata te svim pripadnicima Hrvatske vojske na svemu što su učinili za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu.

“Zahvaljujem vam na svemu što ste dali za Hrvatsku. I dan danas, trideset godina nakon postrojavanja, prisjećamo se Domovinskog rata i svih operacija koje ste proveli, a koje su dovele do cjelovitosti naše zemlje. Sve to podsjeća nas na vašu hrabrost kad se trebalo suočiti s neprijateljem koji je bio puno brojniji i tehnički opremljeniji, ali nije imao ono što ste vi imali, a što i danas imate, a to je hrabro srce i želja za hrvatskom domovinom”, rekao je Banožić.

Poručio je kako su Hrvatskoj vojsci upravo hrvatski branitelji postavili snažne i čvrste temelje, koji se i danas osjećaju u Hrvatskoj vojsci i to kroz imena brojnih hrvatskih branitelja koji nažalost danas nisu s nama, ali su podsjetnik svim Hrvatskim vojnicima i vojnikinjama na koji način se treba voljeti Hrvatska i graditi Hrvatska vojska.

Ministar Banožić je istaknuo da je Hrvatska vojska, prošavši put transformacije izrasla u modernu vojsku, članicu NATO saveza koja je respektabilan partner i saveznik u svijetu, u mirovnim misijama i operacijama. U tom smislu osvrnuo se na današnju provedenu međunarodnu vojnu vježbu “Immediate response 21” u kojoj su sudjelovali i američki partneri, te posebno istaknuo Sjedinjene Američke Države kao dugogodišnjeg partnera i saveznika, spomenuvši i aktualne projekte opremanja.

U tom kontekstu ministar je posebno istaknuo kako Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem posebno vodi računa o modernizaciji, opremanju i unaprjeđenju Hrvatske vojske te najavio kako će se sutra donijeti odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona. “Donošenjem ove odluke mi unaprijeđujemo Hrvatsku vojsku, stvaramo nove predispozicije za razvoj Hrvatske vojske te zauzimamo određene geostrateške položaje po pitanju daljnjega razvoja” istaknuo je Banožić.

Povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH odlikovao je 366 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su se na dan 28. svibnja 1991. nalazili u obrambenim snagama Republike Hrvatske.

Tom prigodom, predsjednik Milanović čestitao je 30. obljetnicu Hrvatske vojske, rekavši kako je Hrvatska prošla dug i težak put od rata do danas, te istaknuo veliku važnost ljudi koji su se okupili na postrojavanju u Kranjčevičevoj 1991. godine, a koji su zaslužni za današnju slobodu. “Neka nam živi naša Hrvatska i neka bude mirna jer čuva je Hrvatska vojska”, poručio je.

U ime odlikovanih, ovom se prigodom zahvalio Neven Martić, koji je prije 30. godina, 28. svibnja 1991. godine, na postrojavanju podnio prijavak prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Martić se zahvalio na odličjima, čestitao 30. obljetnicu Hrvatske vojske te istaknuo: “Ponosni smo što smo dio velike obitelji Hrvatske vojske i posebno smo ponosni što smo bili nukleus stvaranja naše hrvatske države i vojske. Danas se sjećamo tadašnjih ideala i vizije Hrvatske vojske u sklopu NATO-a”.

Ministar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojskeMinistar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojskeMinistar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojskeMinistar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojskeMinistar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojskeMinistar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojskeMinistar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojskeMinistar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojskeMinistar Banožić i admiral Hranj na prijemu povodom Dana Hrvatske vojske