Ministar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendija | Foto: MORH/ T. Brandt

Ministar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendija

Želimo da vam ove stipendije budu još jedan od poticaja za dodatno usavršavanje, činit ćemo sve za daljnju modernizaciju HV-a, poručuje Banožić

Ministar obrane Mario Banožić susreo se s kadetima Vojno studijskog programa Vojno vođenje i upravljanje i održao predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u ponedjeljak 27. ožujka 2023. godine.

Hrvatski vojnik u središtu je obrambenog sustava kazao je ministar Banožić istaknuvši kako je Ministarstvo obrane svjesno vrijednosti svakog kadeta, ali i činjenice da je tržište rada sve veće. Pojasnio je kako je upravo zbog toga za budućnost potrebno osigurati radna mjesta koja će pratiti društvene trendove i tehnologiju.

Ministar je kadetima najavio skoro povećanje stipendija. “Zahvaljujući izmjenama Pravilnika o načinu i uvjetima sklapanja ugovora o kadetskoj službi i ugovora o stipendiranju, koji će uskoro biti upućen u e-savjetovanje kadetima ćemo povećati iznos mjesečne stipendije. Želimo da vam ove stipendije budu još jedan od poticaja za dodatno usavršavanje”, kazao je ministar Banožić.

Povećanjem stipendija kadeti prve godine dobivat će 150 € na mjesec, kadeti druge godine 200 €, kadeti treće godine 250 €, kadeti četvrte godine 300 € dok će kadeti posljednje godine dobivati 400 € mjesečne stipendije. Uz stipendije kadetima su osigurani smještaj i prehrana unutar kampusa Hrvatskog vojnog učilišta. Sve to su jasni pokazatelji kako Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske brinu o kvaliteti života mladih časnika HV-a.

Kadeti su u razgovoru s ministrom iskazali zanimanje transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” kao i za projekte modernizacije i opremanja Hrvatske vojske poput višenamjenskog borbenog aviona Rafale, helikoptera Black Hawk i borbenih vozila pješaštva Bradley.

Govoreći o transformaciji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” što je od posebnog državnog interesa, ministar je pojasnio kako je cilj da vojno Sveučilište postane nositelj vojnih studijskih programa što omogućuje daljnje jačanje Hrvatske vojske. “Uvijek imajte na umu kako je Hrvatsko vojno učilište mjesto izvrsnosti, mjesto susreta najboljih praksi i razmjene relevantnih iskustava”, rekao je ministar Banožić.

U kontekstu nastojanja da Oružane snage Republike Hrvatske budu još modernija vojna sila, ministar Banožić je naglasio kako Republika Hrvatska temeljem vlastitih, vrlo teških iskustava iz Domovinskoga rata, ulaže u pripadnike, opremu i infrastrukturu Hrvatske vojske. Pritom se vodi potrebama nacionalne obrane, ali uz uvažavanje činjenice da smo članica najuspješnijeg vojno-političkog saveza u povijesti.

Ministar je istaknuo kako se proračun Ministarstva obrane posljednjih godina kontinuirano povećava. “Ova povećana izdvajanja su omogućila brojne akvizicije od kojih su najznačajnije višenamjenski borbeni avion Rafale, helikopteri Black Hawk te borbena vozila pješaštva Bradley koja su u potpori implementacije, za Hrvatsku prioritetnog NATO cilja sposobnosti srednje pješačke brigade”, rekao je ministar obrane. Najavio je i postupno povećavanje izdvajanja za istraživanje i razvoj, gdje postoji veliki potencijal i za našu obrambenu industriju te znanstveno-istraživačku zajednicu.

Ministar Banožić obišao je i radove na kongresnom centru Hrvatskog vojnog učilišta “dr. Franjo Tuđman” koji je u izgradnji.

Ministar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendijaMinistar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendijaMinistar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendijaMinistar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendijaMinistar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendijaMinistar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendijaMinistar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendijaMinistar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendijaMinistar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendijaMinistar Banožić kadetima na HVU-u najavio povećanje stipendija_DSC3485