Ministar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbu | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbu

U prvom razdoblju Dugoročnoga plana razvoja započinje nabava brzih plovila RIB brodica i komunikacijsko-informacijskih sustava za provedbu specijalnih operacija, poručuje ministar

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj posjetili su u utorak 25. travnja 2023. godine Zapovjedništvo specijalnih snaga u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama gdje su održali radni sastanak s pripadnicima ZSS-a.

Ministar Banožić pripadnike ZSS-a upoznao je s budućim planovima i projektima za modernizaciju sposobnosti Hrvatske vojske s naglaskom na planove modernizacije ove elitne postrojbe Hrvatske vojske.

Najavljujući nadolazeće projekte, ministar Banožić rekao je kako je težište opremanja i modernizacije Zapovjedništva specijalnih snaga usmjereno na razvoj sposobnosti zračne, pomorske i kopnene grupe specijalnih snaga te sustava zapovijedanja i nadzora.

“Radi dostizanja pune operativne sposobnosti provedbe pomorskih specijalnih operacija, u prvom razdoblju Dugoročnoga plana razvoja započet će nabava brzih plovila RIB brodica i komunikacijsko-informacijskih sustava za provedbu specijalnih operacija”, rekao je ministar Banožić.

Naime, cjelovito opremanje specijalnih snaga s četiri RIB brodice za pomorske specijalne snage proizlazi upravo iz potreba za provedbu pomorskih specijalnih operacija na taktičkoj razini te dostizanja zahtjeva NATO Cilja sposobnosti.

“Opremanje od ukupno 6,7 milijuna američkih dolara provedeno je donacijom Vlade SAD-a s tri RIB brodice u vrijednosti od 5,1 milijuna USD, dok je Ministarstvo obrane kupnju jedne brodice u vrijednosti od 1,6 milijuna USD provelo 2022. godine”, rekao je ministar obrane i kazao kako se isporuka tri donirane brodice očekuje se u prvoj polovici 2023., dok se isporuka četvrte brodice očekuje u 2024. godini.

Govoreći o ulaganjima u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske, ministar Banožić istaknuo je i uvođenje višenamjenskog borbenog aviona u operativnu uporabu, nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk, početak opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley, isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa koji uključuje i paket integrirane logističke potpore.

Na kraju, ministar je naglasio kako je vojnik središte obrambenog sustava te kako će Ministarstvo obrane i dalje raditi na poboljšanju uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske.

“Od početka mandata Vlade predsjednika Plenkovića fokus rada je na čovjeku – vojniku, dočasniku i časniku, a u tom smjeru nastaviti ćemo raditi i dalje. Bez zadovoljnih vojnika nema ni uspješne Hrvatske vojske”, zaključio je Banožić.

Prezentaciju o ustroju, misijama i zadaćama Zapovjedništvo specijalnih snaga održao je zapovjednik ZSS-a brigadir Ivan Miloš.

Izaslanstvo Ministarstva obrane, predvođeno ministrom Banožićem, u sklopu posjeta ZSS-u položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomen obilježju poginulim i preminulim pripadnicima ZSS-a u vojarni u Delnicama. U sklopu posjeta, pripadnici ZSS-a prezentirali su i dio svojih sposobnosti.

Ministar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbuMinistar Banožić u ZSS-u: Pred nama su značajna ulaganja u ovu elitnu postrojbu