Obalna straža zatekla dvije talijanske jedrilice u teritorijalnom moru

Tijekom provedbe redovite zadaće nadzora mora u području otoka Palagruža brod Obalne straže Republike Hrvatske “Andrija Mohorovičić” zatekao je, u četvrtak, 19. srpnja, u popodnevnim satima, dvije jedrilice Ciccio Gatto i Adria ship pod zastavom Talijanske Republike u teritorijalnom moru Republike Hrvatske.

Nakon što je tim za pregled i prekrcaj Obalne straže RH izvršio nadzor dokumenata navedenih jedrilica, utvrđeno je da navedene nisu obavile obaveznu graničnu kontrolu. Budući da se radi o povredi Članka 20. Zakona o nadzoru državne granice koji nalaže voditelju jahte ili brodice namijenjene razonodi ili sportu, uploviti najkraćim plovnim putem u najbližu luku zbog obavljanja granične kontrole, obaviješten je Nacionalni centar za prikupljanje podataka MUP-a u Zadru i Policijska postaja Lastovo.

Jedrilicama je naloženo da odmah isplove sa sidrišta otoka Palagruža i  upute se u luku Ubli gdje su im policijski službenici Policijske postaje Lastovo izdali prekršajni nalog zbog izbjegavanja granične kontrole, te je nakon toga izvršena ulazna granična kontrola na graničnom prijelazu u luci Ubli.