Foto: HRZ i PZO

Obalna straža i zračne snage OS RH u akciji traganja kod Visa

Brod Obalne straže Oružanih snaga RH (OS RH) “Faust Vrančić” (SB-73) te zrakoplovne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) OS RH, zrakoplov Pilatus PC-9 i helikopter Mi-8 MTV1 i danas, u nedjelju, 13. kolovoza 2017., sudjeluju u akciji traganja i spašavanja za nestalim nautičarem na području otoka Jabuke kod Visa.

Zahtjev za angažiranjem broda Obalne straže OS RH te zrakoplovnim snagama HRZ i PZO-a za nestalom osobom koja je pala u more tijekom plovidbe jedrilicom “Anya” kod otoka Visa, stigao je iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) jučer u subotu, 12. kolovoza 2017., u popodnevnim satima.

Odmah po dobivanju zahtjeva iz MRCC Rijeka o angažiranju broda Obalne straže OS RH “Faust Vrančić” u akciji traganja i spašavanja nestale osobe s jedrilice “Anya”, stavljene su u pripravnost zrakoplovne snage HRZ i PZO-a pod operativnim nadzorom Obalne straže RH – zrakoplov PC-9 “Pilatus” i helikopter Mi-8 MTV1 te je angažiran Tim za spašavanje (SPS) iz sastava Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) stacioniran u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama.

Nakon sinoćnjeg neuspjelog pokušaja evakuacije članice posade jedrilice “Anja” helikopterom HRZ i PZO-a, službenici Lučke kapetanije Split uspjeli su oštećenu jedrilicu otegliti prema luci Maslinica na otoku Šolti, a jedina članica posade neozlijeđena je iskrcana na obalu. Potragu za nestalom osobom zrakoplovne snage HRZ i PZO-a nastavile su do zalaska sunca.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru u području potrage za nestalom osobom i smanjene vidljivosti, MRCC Rijeka oko 20.45 sati oglasila je privremeni prekid potrage i sve jedinice su upućene na smjenu posada i obnovu zaliha do nastavka potrage.

Istovremeno, dok se odvijala potraga za nestalim nautičarem letačka posada HRZ i PZO-a s jednim helikopterom Mi-8 MTV uključila se u još jednu akciju spašavanja. Ovog puta posada je sudjelovala u spašavanju teško ozlijeđenog ribara kod Šćedra u blizini Hvara, te je odmah nakon zbrinjavanja ribara u KBC Split nastavila potragu za nautičarem.

Ovo je 15. akcija potrage i spašavanja u ovoj godini u kojoj su sudjeluju letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO-a.