Odgađa se nabava borbenih aviona i prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga “CROIMAS 2020”

Zbog novonastale situacije oko epidemije koronavirusa odgađa se nabava borbenih aviona i prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga “CROIMAS 2020”

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak, 2. travnja 2020. godine usvojene su odluke o odgodi nabave višenamjenskih borbenih aviona i održavanja prvoga hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga “CROIMAS 2020”.

O odgodi nabave višenamjenskih borbenih aviona predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je istaknuo: “U ovim okolnostima i nakon konzultacija smo odlučili da do daljnjega odgodimo proces nabave borbenih aviona. To je u ovom trenutku jedina logična i ispravna odluka, a o tome ćemo i pismeno obavijestiti sve zemlje koje sudjeluju u ovom procesu slanja ponuda s odgovarajućim promijenjenim datumima”.

Ministar Krstičević: “Stvari su se dramatično promijenile, moramo voditi računa da preživimo”

Ministar Krstičević je uoči sjednice Vlade RH izjavio kako se postupak nabave višenamjenskih borbenih aviona odgađa jer će se time solidarizirati i štedjeti zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa: “Stvari su se dramatično promijenile, moramo voditi računa da preživimo”.

Ministar je pojasnio kako će se o nabavci zrakoplova razgovarati nakon što prođe pandemija, kad gospodarska situacija bude bolja te dodao: “I naši partneri koji prikupljaju ponude tražili su da se odgodi, mi ćemo odgoditi, a cilj je da se dobiju kvalitetne ponude”.

Prvi hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting “CROIMAS 2020” odgađa se za iduću godinu

Vezano za Odluku o odgodi održavanja prvoga hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga “CROIMAS 2020”, ministar Krstičević je istaknuo kako se zbog novonastale situacije oko epidemije koronavirusa, prvi hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting “CROIMAS 2020” (Croatian International Military Airshow) koji se trebao održati u Zadru 30. svibnja 2020., odgađa za 30. svibnja 2021. godine.

Ministar Krstičević je na sjednici izvijestio kako je Republika Hrvatska u prigodi Dana državnosti planirala prvi put organizirati jednu ovakvu manifestaciju koja bi privukla veliki broj domaćih i stranih gostiju te na najbolji način prezentirati Republiku Hrvatsku u svijetu: “Pripreme za ovaj događaj su protekle u najboljem redu i imali smo veliki odaziv naših partnera kojima se ovom prilikom još jednom zahvaljujem”.

Također, pojasnio je kako na ovaj način iskazujemo solidarnost: “Vodeći računa o prioritetima i potrebi usmjeravanja svih raspoloživih resursa u rješavanje krize kojoj je izložena Republika Hrvatska te vodeći računa o zdravlju građana, smatramo primjerenim CROIMAS 2020 odgoditi za 2021. godinu”.

Ministar Krstičević dodatno je istaknuo kako ovom odgodom Republika Hrvatska pokazuje i razumijevanje za saveznike i partnere koji također imaju prioritete u rješavanju svojih nacionalnih izazova u svjetlu koronovirusa.