Održana konferencija EUMS CFAIS

Delegacija Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) sudjelovala je krajem studenog 2021. godine u Bruxellesu na jednodnevnoj konferenciji Obavještajne uprave Vojnog osoblja Europske unije u formatu CFAIS (EUMS Cooperative Arrangement Framework for Intelligence Support).

Riječ je o formatu koji okuplja čelnike vojnih obavještajnih i sigurnosnih službi država članica EU i koji podupire rad Obavještajne uprave EUMS-a pri Službi za vanjsko djelovanje Europske Unije (EEAS). Na čelu Uprave je brigadni general Radoslaw Jezewski, koji je i predsjedao konferencijom.

Na konferenciji se raspravljalo o sigurnosnoj problematici Unije iz vojne perspektive, a jedna od važnijih tema je bila suradnja između Europske unije i NATO Saveza.

U raspravi na tu temu, delegacija VSOA-e, koja tijekom tekuće godine predsjeda Vojnim obavještajnim odborom NATO-a, prezentirala je optimistička očekivanja u pogledu buduće suradnje između dvije organizacije te okvira koje će ponuditi nova Združena deklaracija NATO-EU, čije se donošenje očekuje tijekom 2022. godine.