Na evakuaciji samostana angažirano je petnaestak pripadnika Hrvatske vojske | Foto: OSRH / D. Franić

Pomoć HV-a franjevcima u Zagrebu: “Ovo je poziv da ostanemo ljudi”

Pripadnici HV-a svoj posao rade s ljubavlju, na njihovim licima vidi se svjesnost problematike stanja samostana sv. Franje, ispričao je fra Bašić

Na evakuaciji samostana angažirano je petnaestak pripadnika Hrvatske vojske.

Naime, franjevački samostan na Kaptolu jedan je najstarijih samostana u Hrvatskoj, a prema nepotvrđenoj tradiciji njegov je osnutak vezan uz boravak sv. Franje u našim krajevima.

Na evakuaciji samostana angažirano je petnaestak pripadnika Hrvatske vojske | Foto: OSRH / D. Franić

Fra Bašić: Zahvaljujući Hrvatskoj vojsci pedesetak franjevaca je evakuirano i nalaze se na sigurnom

Franjevac Mate Bašić ispričao je kako velika oštećenja nastala uslijed snažnog potresa, predstavljaju ugrozu za ljudske živote i okolinu jer tornju prijeti urušavanje.

“Zahvaljujući našoj Hrvatskoj vojsci, ovih dana čitav se samostan evakuira. Prvo su evakuirana sva braća, bilo nas je ovdje oko pedesetak franjevaca i svi su sada na sigurnom. Hrvatska vojska sada evakuira i stvari iz samostana kako bi se što prije samostan mogao i zapečatiti te naposljetku i započeti raditi na sanaciji štete”, rekao je fra Bašić.

“Tijekom današnjeg dana, pripadnici HV-a evakuiraju samostansku biblioteku, oni to rade s ljubavlju i zdušno, vidim na njihovim licima da su i sami svjesni problematike stanja u kojem se nalazi naš samostan. Na stručan način, pod budnim okom i konzervatora sve rade u najboljem redu”, kazao je fra Bašić.

Na evakuaciji samostana angažirano je petnaestak pripadnika Hrvatske vojske | Foto: OSRH / D. Franić

Fra Bašić: Ovaj samostan je duhovna žila kucavica Zagreba, no ne trebamo biti žalosni i izgubiti nadu

Fra Bašić priznao je da tek sada postaje svjestan kako kaptolski brijeg, u ovome trenutku ostaje bez franjevaca.

“Ovaj samostan je duhovna žila kucavica ovoga grada no ne trebamo biti žalosni i izgubiti nadu. Ovih dana moramo se odgovorno ponašati jedni prema drugima i zbog situacije vezane za koronavirus, ali i svih ostalih nedaća koje su nas snašle. Jedino zajednički možemo pokazati ljubav jedni prema drugima ako se odgovorno odnosimo prema svemu onome što imamo, prema svakome čovjeku koji nam je zapravo dar od samog Boga. Ovo je poziv svima nama da ostanemo ljudi i da pokažemo da smo ljudi, a čovjek je onaj koji se ne brine samo za svoje, već i za ono što se tiče drugih”, poručuje franjevac.

Samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu

Franjevci na Kaptolu duboko su ugrađeni u crkveni život Zagreba. Njihova crkva je vjeronaučni centar za sve uzraste, napose srednjoškolce i studente, mjesto katekumenata i zborište franjevačkih seminara za evangelizaciju. Samostan je boravište i naših sjemeništaraca (1951-1964, opet od 1981) te mladih franjevaca koji studiraju na teološkom fakultetu u Zagrebu.

U Samostanu sv. Franje Asiškog na Kaptolu nalaze se tri knjižnice: priručna, klerička te najvažnija samostanska knjižnica (s oko 20000 teoloških naslova).

Među knjigama je 1000 raritetnih primjeraka. Najstarije knjige potječu iz 14. i 15. st., a u knjižnici se čuvaju i vrijedne serije knjiga. U arhivu su pohranjeni dokumenti vezani za život i djelovanje samostana, a u samostanju je sjedište provincijalata i arhiv provincije. Samostan posjeduje i glazbeni arhiv u kojem se, osim vrijednih starih kantuala, čuva i ostavština o. Kamila Kolbea.
Pomoć HV-a franjevcima u Zagrebu

Flicker fotogalerija