Povodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvale

U povodu obilježavanja 20. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana OS RH i Dana HKoV-a u Domu HV „Zvonimir“ 27. svibnja 2011. održana je svečana akademija na kojoj su uručena promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Oružanih snaga RH

Na svečanosti su nazočili predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, izaslanik Predsjednika i vrhovnog zapovjednika OS RH ministar obrane Davor Božinović, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić te drugi visoki civilni i vojni dužnosnici.

Odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH o redovnom promaknuću časnika i časnica promaknuto je ukupno 135 pripadnika MORH i OS RH, od čega 18 časnica. Ukupno je promaknuto 75 nižih i 59 viših časnika, te jedan u čin komodora.  Među časnicama u čin brigadirke promaknuta je Gordana Garašić. U čin kapetana bojnog broda promaknut je Marinko Močan dok je u čin komodora promaknut Robert Hranj. Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao je redom kneza Branimira s ogrlicom general pukovnika Slavka Barića, general pukovnika Darka Grdića i kontraadmirala Zdenka Simičića, te je pohvalio 6 pripadnika OS RH.

Čestitke pripadnicama i pripadnicima OS RH uputila je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. „Prepoznati su vaši osobni angažmani, želja za korakom više. Priznanja su to za vaš doprinos izgradnji obrambenog sustava. Hvala vam na tome“, rekla je Kosor. Prisjetila se i branitelja koji su svoje živote i zdravlje založili u našu današnjicu, našu budućnost, te je naglasila kako je upravo zbog njih naša obveza raditi što bolje. Pozdravila je i iskazala duboko poštovanje našim vojnicima u međunarodnim misijama. „Napori Vlade RH bit će i dalje usmjereni na poboljšanje vašeg položaja i uvjeta vašeg rada bez obzira na krizu“, rekla je predsjednica Kosor.

„Poštovani pripadnici OS RH, svoja ste neprocjenjiva iskustva stečena u Domovinskom ratu, onaj pobjednički duh jedinstvene Hrvatske ugradili u stvaranje suvremenog obrambenog sustava, u nadogradnju znanja i dostizanje novih standarda“, rekao je ministar Božinović čestitajući u ime Predsjednika OS RH, svoje osobno i Ministarstva obrane promaknutim pripadnicima MO i OS. Napomenuo je i da je način na koji naši vojnici predstavljaju Hrvatsku u misijama i operacijama diljem svijeta svima na ponos. Tamo pokazuju svoju profesionalnost, sposobnost svladavanja zadaća, ali i za nas specifično, razumijevanje za ljude. „Ponosni smo na vaših i naših 20 godina, ponosni smo na vaša ostvarenja“ zaključio je Božinović.

U ime OS RH promaknutim, odlikovanim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima MORH-a i OS RH čestitao je načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić. Napomenuo je kako su danas OS RH dio obrambenog sustava koji suvereno štite neovisnost i cjelovitost Republike Hrvatske, ali su aktivne i u međunarodnim misijama gdje su prepoznati po svom znanju, stručnosti, odlučnosti . „Na našu vojsku možemo i moramo biti ponosni. Naša je odgovornost stalna izgradnja sustava u kojem će se njegovati načela napredovanja temeljena na znaju i osobnim postignućima“, rekao je general Lovrić.

Na svečanoj akademiji pripadnicima MO i OS uručene su nagrade i pohvale ministra obrane i načelnika GS OS RH.

U ime promaknutih, nagrađenih i pohvaljenih zahvalio se komodor Robert Hranj. „Za sve nasovo ima posebno značenje jer slavimo 20 godina OS RH. Ostvarili smo velike rezultate, prevalili dug put, no naš posao na izgradnji OS još nije gotov i nikada neće ni biti“, rekao je komodor Hranj. Zahvalio se i svima koji su im pomagali u radu jer napomenuo je bez zajedničkog rada pojedinačni bi rezultati bili znatno manji. „Ovom se prigodom prisjetio i poginulih branitelja koji će zauvijek ostati u našim srcima i sjećanjima“, rekao je komodor Hranj.

Akademija je završila prigodnim glazbenim programom Orkestra Hrvatske vojske.

Povodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvalePovodom Dana OS RH dodijeljena promaknuća, odlikovanja i pohvale