Foto: MORH/ M Čobanović

Povratak 7. HRVCON-a iz misije “Resolute Support” u Afganistanu

Pripadnici sedmog hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO misiji potpore miru “Resolute Support” u Afganistanu, stigli su u subotu, 17. ožujka 2018. godine, u večernjim satima u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Pripadnici sedmog hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO misiji potpore miru “Resolute Support” u Afganistanu, stigli su u subotu, 17. ožujka 2018. godine, u večernjim satima u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

S njima su se iz Afganistana vratili i pripadnici Vojske Crne Gore, Armije Makedonije, Oružanih snaga Albanije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Pripadnike sedmog HRVCON-a na Plesu su dočekali izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

Svečanom dočeku prisustvovali su i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzracčne obrane brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Zapovjedno operativnog sredista brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a brigadni general Tihomir Kundid te predstavnici MORH-a i OS RH te članovi njihovih obitelji.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH i pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić čestitao je pripadnicima sedmog hrvatskog kontingenta na profesionalno odrađenoj misiji, kojom, rekao je, ne predstavljaju samo Ministarstvo obrane i Oružane snage, već i svoju domovinu. “Svake godine iznova svjedočimo zahtjevnim i odgovornim zadaćama koje obavljate profesionalno i odgovorno. Pokazali ste još jednom onu prepoznatljivu hrvatsku crtu, humanost i razumijevanje za ljude i njihove običaje, pokazali ste čovječnost“, rekao je Piličić poručivši kako je ponosan na spoj iskustva i mladosti kojim se možemo dičiti. “Ono što od vas očekujemo da iskustva koja ste stekli, prenesete na svoje kolege koje će, uvjeren sam, nastaviti graditi sliku o pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci”, zaključio je Piličić.

Obraćajući se pripadnicima kontingenta, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov izrazio je ponos i zahvalio svim pripadnicima 7. HRVCON-a na sudjelovanju u misiji u Afganistanu istaknuvši: “Cijenimo vaš trud i dosljedno izvršenje postavljenih zadaća. I vi ste, kao i naši prethodni kontingenti, svoje zadaće izvršavali časno, profesionalno i vojnički. Vjerujem da će vam ovo iskustvo biti korisno u obnašanju dužnosti koje stoje pred vama“. Također je naglasio i doprinos svih pripadnika kontingenta iz prijateljskih i partnerskih zemalja.

Zapovjednik 7. HRVCON-a NATO misije potpore miru “Resolute Support”, brigadir Željko Ljubas, također je zahvalio svim pripadnicama i pripadnicima kontingenta na odlično i profesionalno odrađenoj zadaći te je iskazao zadovoljstvo što su se svi sretno vratili u domovinu.

Iz misije “Resolute Support” u Republiku Hrvatsku vratilo se 95 pripadnika Oružanih snaga RH, od kojih je šest žena, 28 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja i to 18 pripadnika Vojske Crne Gore, šest pripadnika Armije Makedonije, po dva pripadnika Oružanih snaga Albanije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te dva službena vojnopolicijska psa.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2741″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”60″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]