PP NOS OS RH – PP sezona 2012.

Za provedbu zadaća Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske iz Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u Oružanim snagama Republike Hrvatske ustrojene su Protupožarne namjenski organizirane snage (PP NOS) OS RH, sastavljene od dijelova Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Bojne za specijalna djelovanje (BSD).

 

Organizacija snaga PP NOS OS RH U PP sezoni 2012.

Na razini Oružanih snaga RH ustrojeno je, iz sve tri grane OS RH, Zapovjedništvo protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS) OS RH, smješteno u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama.
PP NOS OS RH broji ukupno 226 pripadnika OS RH (HRZ i PZO, HKoV, HRM, BSD), a zapovjednik PP NOS OS RH je general bojnik Mate Obradović.

PP NOS OS RH ima zadaće pružanja pomoći i potpore vatrogasnim postrojbama RH u gašenju šumskih požara i požara otvorenog prostora iz zraka i sa zemlje, prevoženja i potpore gasiteljima, evakuacije i opskrbe ugroženog stanovništva, potrage i spašavanja pripadnika OS RH i vatrogasnih postrojbi angažiranih u PP sezoni, zajedničkog osposobljavanja i trenaža gasitelja iz sastava Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Državne intervencijske postrojbe i Hrvatske vatrogasne zajednice.

PP NOS OS RH sastoji se od:

1. Zapovjedništvo PP NOS OS RH

2. PP NOS HKoV

Sastoji se od pripadnika Gardijske oklopno mehanizirane brigade i pripadnika Gardijske motorizirane brigade HKoV-a, koji se razmještaju na otok Mljet i Brijune.

3. PP NOS HRZ I PZO

Sastoji se od Protupožarne eskadrile, koju čine zrakoplovi: šest Canadaira (CL-415) i pet Air tractora (AT802A/F) te Namjenski organizirane skupine helikoptera: dva helikoptera (Mi-8 MTV1).

4. PP NOS HRM

Sastoji se od jednog broda tipa desantni brod minopolagač (DBM), jednog broda tipa desantno-jurišni brod (DJB), te dva gumena čamca (GČ).

5. Tim službe potrage i spašavanja

Čine ga pripadnici Bojne za specijalna djelovanja.

PP NOS OS RH u 2011. godini bile su angažirane na požarištima 297 puta (za usporedbu u 2010. godini PP NOS OS bile su angažirane 90 puta), pri čemu su zračne snage ostvarile 1.964 sata naleta, te je izbačeno preko 52.000 tona vode (u 2010. godini zračne snage ostvarile 1299 sata naleta, pri čemu je izbačeno 23. 997 tona vode). Za aktivnosti protupožarne zaštite u 2011. godini MORH je utrošio oko 73,5 milijuna kuna.