Predstavljene aktivnosti povodom Dana OS RH i HKoV-a

Povodom 20. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, koja će se obilježiti u Zagrebu od 26. do 28. svibnja 2011. godine, u Ministarstvu obrane, danas, u utorak, 24. svibnja 2011. održan je brifing za predstavnike medija na kojemu su predstavljene sve aktivnosti planirane u tom razdoblju.

O aktivnostima u sklopu obilježavanja Dana OS RH i HKoV-a na brifingu govorili su zamjenik načelnika GS OS RH za planove i resurse i čelnik Združenog provedbenog stožera za obilježavanje obljetnice general pukovnik Slavko Barić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, te državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Miljenko Radnić.

Čelnik Združenog provedbenog stožera general pukovnik Slavko Barić istaknuo je kako se Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. „Tako će se i ove godine u subotu, 28. svibnja 2011. na stadionu „NK Zagreb“ održati središnja svečanosti obilježavanja 20. obljetnice formiranja OS RH“, rekao je general Barić. Podsjetio je na proces transformacije OS RH koji je započeo u godinama nakon Domovinskog rata, te na  odluke koje su prethodile pristupanju Republike Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu. „U okviru NATO saveza Oružane snage RH čine jedan od ozbiljnih čimbenika regionalne i svjetske sigurnosti posebice jer se u ovom trenutku pripadnici OS RH nalaze u međunarodnim misijama NATO-a, UN-a i EU“, rekao je general Barić. Također, naglasio je kako će Oružane snage s ponosom obilježiti 20. obljetnicu formiranja Oružanih snaga RH te da će na središnjoj svečanosti u Krančevićevoj ulici sudjelovati 14 postroja, među kojima će biti i 5 postroja veterana iz Domovinskog rata koji su sudjelovali u izgradnji Oružanih snaga. U organizacijskom dijelu, uz Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, sudjelovat će i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Ministarstvo unutarnjih poslova.

Državni tajnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Ministarstva unutarnjih poslova, Zoran Komar i Miljenko Radnić istaknuli su kako će oba Ministarstva sa zadovoljstvom sudjelovati u organizaciji 20. obljetnice formiranja Oružanih snaga. „S ponosom možemo istaknuti kako je za sve sudionike 1. postrojavanja Zbora narodne garde na stadionu „NK Zagreb“ u Kranjčevićevoj ulici ova, 20. obljetnica formiranja Oružanih snaga RH – svečanost pobjednika“, rekao je državni tajnik MOBMS-a Zoran Komar.

Program obilježavanja 20. obljetnice formiranja OS RH, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske možete pogledati ovdje.