Pripadnici HRZ i PZO-a te ZzP-a na vojnoj vježbi “Joint action”

Pripadnici namjenski organizirane skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Zapovjedništva za potporu OS RH s dva helikoptera (Mi-8 MTV-1 i Mi-171-Sh) za MEDEVAC i transportne zadaće upućeni su danas, 26. listopada 2010. u Kraljevinu Švedsku gdje će sudjelovati na međunarodnoj vojnoj vježbi Nordijske borbene skupine EU-a “Joint action”.

Zapovjednik kontingenta u kojem je 21 pripadnik OS RH je bojnik Marijan Skorija, a završni prikaz vježbe “Joint action” održat će se u Švedskoj od 8. do 17. studenoga 2010.

Riječ je o vježbi koja se provodi s ciljem interoperabilnosti, razvijanja sposobnosti u planiranju, koordinaciji i izvršenju zadaća koje proizlaze iz misije Nordijske borbene skupine EU-a sa svrhom dostizanja pune operativne sposobnosti i integriranosti Nordijske borbene skupine za sudjelovanje u eventualnim međunarodnim mirovnim operacijama pod okriljem EU-a. Nordijska borbena skupina EU-a u kojoj najveći doprinos daju Švedska kao vodeća nacija, Finska, Estonija, Norveška i Irska, bit će u stanju pripravnosti u prvoj polovici 2011.

Odluku o sudjelovanju pripadnika OS RH na međunarodnoj vojnoj vježbi “Joint action”, kao i Pismo namjere Kraljevine Švedske o suradnji u okviru Nordijske borbene skupine 2011. Vlada RH je donijela na sjednici 21. listopada 2010. godine.

Republika Hrvatska je inače već ranije deklarirala svoje sudjelovanje u EU borbenoj skupini čija je vodeća nacija Njemačka, u drugoj polovici 2012. godine. Osim Hrvatske i Njemačke, u ovoj će skupini biti i pripadnici oružanih snaga Austrije, Češke, Irske i Makedonije. Planirano je sudjelovanje do 250 pripadnika OS RH, a deklarirane snage su: motorizirana pješačka satnija, inženjerijski vod za horizontalne konstrukcije, zapovjedni, potporni i prateći elementi. Istodobno će u stand by statusu biti i borbena skupina koju čine Italija, Mađarska i Slovenija.

Koncept EU borbenih skupina (EU BG) predviđa njihovo formiranje za period od 6 mjeseci (stand-by period) koliko traje njihova rotacija. Počevši od siječnja 2007. godine, u svakom polugodištu EU ima na raspolaganju u stand-by statusu (u stanju pripravnosti) po dvije borbene skupine.

Pripadnici HRZ i PZO-a te ZzP-a na vojnoj vježbi 'Joint action'Pripadnici HRZ i PZO-a te ZzP-a na vojnoj vježbi 'Joint action'Pripadnici HRZ i PZO-a te ZzP-a na vojnoj vježbi 'Joint action'Pripadnici HRZ i PZO-a te ZzP-a na vojnoj vježbi 'Joint action'Pripadnici HRZ i PZO-a te ZzP-a na vojnoj vježbi 'Joint action'Pripadnici HRZ i PZO-a te ZzP-a na vojnoj vježbi 'Joint action'Pripadnici HRZ i PZO-a te ZzP-a na vojnoj vježbi 'Joint action'Pripadnici HRZ i PZO-a te ZzP-a na vojnoj vježbi 'Joint action'