Protupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i Njemačke | Foto: HRZ/ D. Vujević

Protupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i Njemačke

U mjesecu kad se obilježava 30. obljetnica 855. protupožarne eskadrile, ovu postrojbu u vojarni u Zemuniku posjetilo je tijekom travnja nekoliko skupina kolega vatrogasaca iz Hrvatske i inozemstva

U mjesecu kad se obilježava 30. obljetnica 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ovu postrojbu u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem posjetilo je tijekom travnja 2024. nekoliko skupina kolega vatrogasaca iz Hrvatske i inozemstva.

Tako su 13. travnja 2024. pripadnici DVD-a Krapina zajedno sa skupinom djece posjetili vojarnu u Zemuniku gdje su imali priliku pobliže se upoznati sa taktičko-tehničkim karakteristikama protupožarnih aviona Canadair CL 415 i Air Tractor AT-802, koje su do sada mogli vidjeti samo u zraku tijekom zajedničkih akcija gašenja požara.

Isto tako, 855. protupožarnu eskadrilu posjetili su i kolege iz Slovenije i iz Njemačke, kojima je tijekom posjeta prezentiran rad i zadaće ove postrojbe. Tijekom susreta također su razmijenjena iskustva gašenja požara iz zraka te su prezentirane mogućnosti protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Podsjetimo, 855. protupožarna eskadrila provodi gašenje požara na kopnu i otocima iz zraka, obuku letačkog osoblja i tehničara te održava avione Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 u I. i II. stupnju zrakoplovno-tehničkog održavanja.

Tijekom glavnog napora protupožarne sezone snage eskadrile podređuju se Protupožarnim namjenski organiziranim snagama Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH), koje se svake godine ustrojavaju za provedbu zadaća Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH iz Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

Djelovanje svih protupožarnih snaga usklađuje se dnevno kroz Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, županijskim vatrogasnim zapovjednicima, ZOS-om GS OSRH, MUP-om, Civilnom zaštitom i drugim sudionicima u provedbi aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara u RH.

Protupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i NjemačkeProtupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i NjemačkeProtupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i NjemačkeProtupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i NjemačkeProtupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i NjemačkeProtupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i NjemačkeProtupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i NjemačkeProtupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i NjemačkeProtupožarnu eskadrilu HRZ-a u Zemuniku posjetili kolege iz Krapine te Slovenije i Njemačke