Pripadnici HRM-a provodili su taktičke vježbe s bojevim gađanjem BARAKUDA 21 i PRSTAC 21 | Foto: HRM

Provedene vojne vježbe HRM-a BARAKUDA 21 i PRSTAC 21

Vježbe Flote HRM-a i Obalne straže RH odvijale su se u sklopu vježbi pod zajedničkim nazivom „HRVATSKI BEDEM 1991.–2021.“ koje se provode u prigodi obilježavanja 30. obljetnice osnutka HV

U akvatoriju srednjeg Jadrana, u području pomorskog vojnog poligona “Žirje”, pripadnici Hrvatske ratne mornarice od 25. do 27. svibnja 2021. provodili su taktičke vježbe s bojevim gađanjem BARAKUDA 21 i PRSTAC 21.

Vježbovne aktivnosti Flote HRM-a i Obalne straže RH odvijale su se u sklopu vježbi pod zajedničkim nazivom „HRVATSKI BEDEM 1991.–2021.“ koje se provode u prigodi obilježavanja 30. obljetnice osnutka Hrvatske vojske.

Kroz vježbu “BARAKUDA 21” snage Flote HRM-a uvježbavale su procedure operativnog razvoja uz poduzimanje svih mjera zaštite snaga, procedure pomorskog desanta i zaštite ključnih točaka i instalacija, demonstracije osnovne i napredne taktičke sposobnosti (napadne i obrambene operacije), gađanje ciljeva na moru brodskim topničkim naoružanjem, borbenim sustavima i osobnim naoružanjem, praćenje ciljeva u zraku s brodova, taktičko manevriranje, zaštitu snaga tijekom baziranja, na sidrištu, otvorenom moru i priobalnim vodama,

Također, uvježbavale su zaštitu snaga pri napadu brzim plovilima na površinske snage, popunu na moru, traganje i spašavanje, tegljenje havariranih brodova, zaštitu tijekom provedbe elektroničkog ratovanja, procedure protuminskog pretraživanja ograničenog dijela akvatorija vrlo plitkih voda, EOD djelovanja te prolaska brodova u minski zaštićenom akvatoriju, signalne vježbe, polaganje minske prepreke, te uspostavljanje i održavanje logističke funkcije u operativnom okružju.

Planiranje i provedbu vježbovnih aktivnosti pomorskog ratovanja u nacionalnom i međunarodnom okružju pripadnici Flote HRM-a uvježbavali su sukladno NATO i nacionalnim standardima. U sklopu vježbe provedena su i opitna gađanja te nadzorno-tehnička gađanja iz brodskog topništva.

Vježbom je zapovijedao zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić, dok je u svojstvu direktora (EXDIR) bio kapetan bojnog broda Antun Flegar.

U vojnoj vježbi “BARAKUDA 21” sudjelovao je 251 pripadnik Flote HRM-a, brodovi: raketne topovnjače RTOP-21 “Šibenik”, RTOP-41 “Vukovar” i RTOP-42 “Dubrovnik”, desantni brodovi minopolagači DBM-81 “Cetina” i DBM-82 “Krka”, desantno-jurišni brodovi DJB-104 i DJB-107, lovac mina LM-51 “Korčula”, dvije roniteljske barkase te Vod protuminskih ronitelja.

Uz pomorske snage u vježbi je sudjelovala i Satnija mornaričko desantnog pješaštva (sMDP) te raketna bitnica (RB/MOL). Gađanja iz brodova provedena su iz topova kalibra 20 mm, 23 mm, 30 mm, 40 mm i 57 mm te iz pješačkog naoružanja.

Potporu vježbi pružale su snage Bojne Obalnog motrenja i navođenja HRM-a, Riječne bojne Hrvatske kopnene vojske, Obavještajne pukovnije i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U istoj prigodi, u funkciji razvoja sposobnosti i održavanja borbene spremnosti, snage Obalne straže RH provele su svoj glavni obučni događaj, vježbu “PRSTAC 21”.

Taktičku vježbu s bojevim gađanjem Obalne straže RH provela je ophodnim brodovima OOB-31 “Omiš”, OB-02 “Šolta”, OB-04 “Hrvatska Kostajnica”, ŠB-72 “Andrija Mohorovičić” i VGB “Modrulj 1”. Pripadnici Obalne straže RH proveli su gađanje iz topova kalibra 20, 30 i 40 mm i strojnica kalibra 12,7 mm te gađanje jurišnom puškom VHS 5,56 mm koje se također provodilo s brodova.

Tijekom trodnevnih aktivnosti snage Obalne straže RH pokazale su uvježbanost i osposobljenost u pripremi i provedbi namjenskih zadaća na moru.

Vježbom “PRSTAC 21” je zapovijedao zamjenik zapovjednika Obalne straže RH kapetan bojnog broda Zoran Medvidović dok je direktor (EXDIR) vježbe bio kapetan fregate Srđan Bilić.

Sukladno misiji i zadaćama, snage Obalne straže RH pored navedenog provele su uvježbavanja u planiranju i provedbi pomorskih operacija u nacionalnom okružju, u procedurama vojnog operativnog planiranja i procesa vojnog odlučivanja u provedbi tradicionalnih vojnih zadaća, u procedurama zaštite snaga u plovidbi i u neuređenim rajonima baziranja, traganja i spašavanja, taktičkog manevriranja, popune na moru, praćenja zračnih ciljeva tegljenja oštećenog plovila, zaustavljanja, prekrcaja i pregleda sumnjivog plovila.

Osim navedenih snaga u vježbi je sudjelovao i zrakoplov PC-9 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je pod operativnim nadzorom Obalne straže RH.

U osiguranju poligona, snage Obalne straže RH i Flote HRM-a su pružale međusobnu potporu, uz sudjelovanje plovila Ministarstva unutarnjih poslova RH. U cilju obuke snaga u provedbi pomorskih operacija, sve su aktivnosti provedene uz mjere borbenog osiguranja i borbene potpore.