“Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2023.”

Uvod

Ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2023.” održava se od 24. travnja do 3. svibnja 2023. u vojarni “123. brigade HV” u Požegi i na širem području grada Pakraca i općine Okučani.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023.” održava se od 24. travnja do 3. svibnja 2023. na području vojarne “123. brigade HV” u Požegi te na širem području grada Pakraca i općine Okučani. Nositelj provedbe ovogodišnjeg natjecanja je Središte za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu iz Požege. Ovo je natjecanje kruna jednogodišnjih priprema i uvježbavanja pripadnika Hrvatske vojske.

Središnji dan natjecanja održat će se 1. svibnja, na 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, u spomen i čast svim sudionicima velike vojne pobjede u Domovinskom ratu. Trasa natjecanja također ima simbolično značenje te započinje u Pakracu, a završava u Okučanima.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovat će 42 pripadnika Oružanih snaga RH koji su odabrani nakon provedenih prednatjecanja u matičnim postrojbama. Na natjecanju će sudjelovati i deset pripadnika MUP-a RH. Domaćim natjecateljima pridružit će se i 32 natjecatelj i natjecateljice iz oružanih snaga partnerskih i savezničkih zemalja. Svi oni imat će priliku odmjeriti snage na zahtjevnoj stazi dugoj približno 36 km.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH održava se po jedanaesti put, a svoje temelje ima u natjecanju koje se 90-ih godina provodilo pod nazivom “Prvi do Knina, prvi do slobode”. Prvi pobjednik 1997. godine bio je bojnik Davor Jović. U znak sjećanja i priznanja heroju Domovinskog rata pokojnom bojniku Davoru Joviću natjecanje od 2018. godine nosi naziv “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”.

Od 2014. godine, natjecanje ima međunarodni karakter, jer u zasebnoj konkurenciji istodobno okuplja i pripadnike savezničkih i partnerskih oružanih snaga, te se odvija pod nazivom “Best Soldier Competition”, promovirajući tako načelo suradnje, interoperabilnosti i zajedničkog djelovanja. Tako će se suradnja pripadnika oružanih snaga u misijama, aktivnostima i operacijama diljem svijeta oplemeniti u pozitivnom sportskom, natjecateljskom okružju u okviru ovog natjecanja.