Raščlamba protupožarne sezone 2010.

U Zapovjedništvu Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama danas, 28. listopada 2010. godine održana je raščlamba PP sezone 2010.

Raščlambi su nazočili predstavnici OS RH na čelu sa zamjenikom načelnika Glavnog stožera OS RH za operacije kontraadmiralom Zdenkom Simičićem, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, te pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH za priobalje Tomislav Vuko sa sedam županijskih vatrogasnih zapovjednika priobalja.

O angažmanu i aktivnostima pripadnika OS RH u PP sezoni 2010. govorio je zapovjednik PP NOS OS RH general bojnik Mate Obradović istaknuvši da su PP NOS OS RH na požarištima angažirane 90 puta, pri čemu su zračne snage ostvarile 1299 sata naleta. Također, rekao je da su sve zadaće u PP sezoni 2010. odrađene pravovremeno i učinkovito.

Prigodno se obratio i zamjenik načelnika GS OS RH kontraadmiral Zdenko Simičić istaknuvši zadovoljstvo suradnjom PP NOS-a OS RH i priobalnih županijskih vatrogasnih zapovjednika s kojima PP NOS OS RH združeno djeluje u provedbi protupožarnih zadaća.

Pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko u  svom je govoru istaknuo kako je iznimno zadovoljan ovogodišnjom PP sezonom. „Ovo je jedna od najboljih godina, a dokaz je kvalitetno odrađena sezona koja počiva na suradnji, povjerenju i koordinaciji civilne i vojne komponente“, rekao je Vuko.

U Oružanim snagama RH za provedbu zadaća MORH-a i OS RH iz Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2010. godini (NN 03/10) ustrojene su PP NOS OS RH sastavljene od dijelova Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Bojne za specijalna djelovanja. Za ovogodišnju PP sezonu, koja je počela 1. svibnja i traje do 31. listopada, angažirano je 6 zrakoplova CL-415, 6 zrakoplova tipa AT-802 A/F, 4 helikoptera Mi-8 MTV-1, 1 helikopter tipa Bell 206B, 1 zrakoplov PC-9 Pilatus i 1 zrakoplov An-32.

Rasčlamba protupožarne sezone u 2010.Rasčlamba protupožarne sezone u 2010.Rasčlamba protupožarne sezone u 2010.Rasčlamba protupožarne sezone u 2010.Rasčlamba protupožarne sezone u 2010.