Ratna škola "Ban Josip Jelačić" u Gorskom kotaru, Istri i Hrvatskom primorju | Foto: HVU / Ratna škola

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” u Gorskom kotaru, Istri i Hrvatskom primorju

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem proveli su studijsko putovanje na području Gorskog kotara, Istre i Hrvatskog primorja

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem proveli su od 25. do 27. veljače 2020. studijsko putovanje na području Gorskog kotara, Istre i Hrvatskog primorja.

Tom prigodom, posjetili su Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama gdje ih je primio zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija. Nakon prikazivanja povjesnice nastanka ZSS-a, misije i koncepta razvoja postrojbe te područja razmještaja ustrojstvenih cjelina ZSS-a, polaznicima je prikazan promotivni film nastao povodom 25. obljetnice osnutka specijalnih postrojbi OS RH.

Nakon prijema, polaznici 22. naraštaja Ratne škole, zajedno s pripadnicima ZSS-a odali su počast poginulim, umrlim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata te posjetili Spomen sobu posvećenu pripadnicima specijalnih postrojbi Ministarstva obrane i Glavnog stožera koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.

Putovanje je nastavljeno u Puli gdje su polaznici Ratne škole uz stručno vodstvo obišli kulturne i povijesne znamenitosti grada, a u sklopu razgledavanja zapalili svijeću kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

U pulskoj Komunalnoj palači prijem za polaznike upriličili su gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin. Nakon iskazane dobrodošlice, predstavnici Grada Pule i Istarske županije predstavili su ukratko posebnosti Pule – Grada Lidera, prioritetne županijske projekte i realizirane EU projekte.

U prostorima Doma hrvatskih branitelja u Puli predavanje o doprinosu postrojbi 119. i 154. brigade HV u Domovinskom ratu održao je umirovljeni brigadir Davor Gregorović, a o ratnom putu govorili su ratni zapovjednici 119. brigade HV umirovljeni brigadir Marijan Mužinić i umirovljeni pukovnik Mirko Vuković.

Putovanje je nastavljeno u Rijeku gdje je polaznike Ratne škole dočekao predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Primorja, umirovljeni brigadir Stanislav Linić. Prijem za polaznike Ratne škole u Rijeci upriličili su u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (PPMHP) župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović. Župan Komadina upoznao je polaznike s osnovnim podacima i karakteristikama Primorsko-goranske županije, projektima i ustroju, a najavio je i projekt “Zajedno u ratu – zajedno u miru 1995-2020” kojim će se zajednički obilježiti 25. godišnjica Vojno redarstvene operacije Oluja i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić i ravnateljica PPMHP Nikolina Radić Štivić, a prigodnim riječima polaznicima su se obratili i načelnik Policijske uprave Primorsko-goranske županije Tomislav Dizdar i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Liburnija umirovljeni brigadni general Frane Primorac te ratni zapovjednici postrojbi iz Primorsko-goranske županije koji su sudjelovali u Domovinskom ratu.

Uz stručno vodstvo kustosa Muzeje Ive Mileusnića polaznici Ratne škole obišli su muzejsku zbirku o Domovinskom ratu, kao i Spomen sobu u sjećanje na poginule sudionike rata u Primorsko-goranskoj županiji.

U Muzeju grada Rijeke u skladištu na Žabici polaznici Ratne škole su posjetili izložbu Riječki torpedo – prvi na svijetu, koju je predstavio ravnatelj muzeja Ervin Dubrović.

Prije odlaska iz Rijeke kod Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti u Rijeci zapalili su svijeću na memorijalnom obilježju s imenima 206 poginula branitelja s područja bivše općine Rijeka.

Tijekom studijskog putovanja polaznici su posjetili i Nacionalni park Brijuni te Svetište Majke Božje Trsatske.

Podsjetimo, studijska putovanja polaznika Ratne škole “Ban Josip Jelačić” dio su redovite nastave u sklopu kojih se polaznici upoznaju s povijesnim i aktualnim stanjem regija koje posjećuju, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja i iskustava. Na taj način razvijaju se nove kompetencije polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini.