Ravnatelj VSOA-e posjetio Središte za obavještajnu sintezu (NIFC) NATO-a

Ravnatelj VSOA-e i ujedno predsjedatelj NATO-ovog Vojnog obavještajnog odbora (MIC), general-bojnik Ivica Kinder, posjetio je 27. kolovoza 2021. NATO Središte za obavještajnu sintezu (NIFC) u RAF Molesworthu, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Tijekom službenog posjeta, general-bojnik Ivica Kinder s izaslanstvom sastao se sa zapovjednikom NIFC-a, brigadirom Johnom Yorkom i njegovim suradnicima. S obzirom na ulogu koju NIFC ima u doprinosu NATO obavještajnoj produkciji, izaslanstvu su prezentirani organizacija te sposobnosti spomenutog Središta.
General Kinder tom je prigodom naglasio kako se nalazimo u vremenu razvoja i jačanja obavještajne potpore donositeljima odluka u NATO-u, pri čemu je NIFC jedan od ključnih obavještajnih kapaciteta koji, uz obavještajnu potporu strateškom zapovijedanju snagama, redovito sudjeluje i u konferencijama MIC-a.
Proces donošenja strateških odluka u najvećoj se mjeri oslanja na pružatelje obavještajnih podataka poput NIFC-a. „Moramo otkriti kako još bolje podržati kapacitete NIFC-a, a paralelno s tim i prepoznati u kojim područjima Savez i države članice mogu dodatno iskoristiti njegove potencijale”, rekao je general Kinder.
U svojstvu predsjedajućeg MIC-om, general Kinder ranije je posjetio još jednu od ključnih obavještajnih cjelina NATO-a, glavnu operativnu bazu NATO-ovih savezničkih snaga za zemaljski nadzor (NAGSF) u Sigonelli, Italija.

https://ac.nato.int/archive/2021/MIC-visit-NAGSF