Koksijde airshow 2009

Protekli vikend OSRH predstavile su se nastupima akro grupe Krila Oluje na proslavi 60. obljetnice NATO saveza i 30 godina operativne uporabe aviona F-16 u sastavu ratnog zrakoplovstva Kraljevine Belgije održanoj 3. i 4. srpnja u zakoplovnoj bazi Koksijde u Belgiji.

Manifestaciju je otvorio 3. srpnja zapovjednik belgijskog ratnog zrakoplovstva general pukovnik Gerard Van Caelenberge uz nazočnost belgijskog ministra obrane Pieter de Crema te mnogobrojnih visokih civilnih i vojnih dužnosnika među kojima je bio i VIZ RH brigadir Naser Cacović, dok je drugi dan manifestacije protekao i uz nazočnost vojnog predstavnika RH pri NATO general bojnika Drage Lovrića. Ceremonija otvaranja manifestacije iskorištena je ujedno za promociju knjige o belgijskom ratnom zrakoplovstvu „Belgium trough Blue Eyes“. U statičkom i letačkom dijelu programa sudjelovali su predstavnici 18 ratnih zrakoplovstava od čega najveći broj NATO članica, a kao i uvijek najzapaženije nastupe ostvarili su brojne akro grupe među kojima uz Krila Oluje možemo istaknuti franuske „Patrouille de France“ i „Cartouche Dore“, poljski „Team Iskry“, jordanski „Royal Jordanian Falcons“, marokanski „Marche Verte“, te dvije manje grupe iz Danske i Belgije. Ništa manje atraktivni bili su i pojedinačni nastupi belgijskog i nizozemskog F-16, mađarskog Gripena, francuskog Rafala i švicarskog F-18. Atraktivan program manifestacije te povoljno i većinom sunčano vrijeme privuklo je više od 80000 posjetitelja.

Nažalost, dan prije same manifestacije život su izgubila dva belgijska pilota koja su u Koksijde trebala preletjeti avionom Piper Super Cub sa aerodroma Goetsenhoven. U njihovu čast na uvodnoj pripremi za pilote održana je minuta šutnje te je na otvaranju letačkog programa 6 belgijskih Alph Jet-ova izvelo „Missing Man“ formaciju. Transportni zrakoplov An-32 pružio je potporu akro grupi kroz prijevoz zrakoplovnih tehničara i opreme, a u zrakoplovnoj bazi njemačkog ratnog zrakoplovstva Landsberg osiguran je prihvat i punjenje gorivom hrvatskih zrakoplova. Sa svoja dva zapažena nastupa hrvatski piloti još su jednom zaslužili pohvale stručne publike i posjetitelja, te u uglednom društvu vodećih svjetskih zrakoplovstava prezentirali profesionalnost i osposobljenost pripadnika HRZ i PZO.

Special thanks to Jaak and Sluze..