Svečana prisega osmog naraštaja kadeta

U subotu, 13. studenog 2010., na Kninskoj tvrđavi, osmi naraštaj kadeta Časničke škole Hrvatskoga vojnog učilišta “Petar Zrinski” položio je svečanu prisegu kojom su postali pripadnici Oružanih snaga RH.

U  nazočnosti vojnih i civilnih dužnosnika, kao i svojih roditelja, rodbine i prijatelja, prisegu su položila 74 kadeta, od čega je 15 kadetkinja, koji se školuju na Sveučilištu u Zagrebu i Splitu. Čestike kadetima uputili su izaslanik ministra obrane, državni tajnik MORH-a Mate Raboteg i ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, general bojnik Mirko Šundov.
U svom obraćanju kadetima državni tajnik Raboteg naglasio je značaj vojnog poziva kao i potrebu za stručnim i sposobnim časnicima i dočasnicima u OS RH. “Vi predstavljate ne samo sebe, već i svoju Domovinu ma gdje bili, vi ste predstavnici pobjedničke vojske“ naglasio je državni tajnik u svom govoru. Čestitajući na svečanoj prisezi general Šundov je istaknuo kako su kadeti imali više mogućnosti u svom izboru, ali su se opredjeli za program civilno-vojnog školovanja Kadet na čemu im je čestitao i izrazio svoju podršku u daljnjem stjecanju novih znanja i vještina kako na fakultetu, tako i u OS RH.
Prije svečanog čina prisege kadeti su se upoznali i s granama OS RH, tako su u četvrtak, 11. studenog, posjetili 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku kod Zadra, gdje su se upoznali sa funkcioniranjem HRZ i PZO-a. Tom prigodom posjetili su u Zadru i stalni postav Muzeja crkvene umjetnosti “Zlato i srebro grada Zadra”.
Također su posjetili i Hrvatsku ratnu mornaricu te brod HRM-a “Faust Vrančić”, a primio ih je i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić i zamjenik zapovjednika Gardijsko motorizirane brigade u Kninu, brigadir Tihomir Kundid.
Na dan prisege kadetima je održana prezentacija o Domovinskom ratu s posebnim osvrtom na operaciju “Oluja”, te stratešku i povijesnu ulogu grada Knina.
Također,  položeni su vijenci na središnjem križu na groblju u Kninu za sve poginule. Vijence su položili izaslanstva HVU “Petar Zrinski” i Grada Knina.
Svečanost ovogodišnje prisege uveličali su nastupom Orkestar HRM-a i klapa HRM “Sv. Juraj”.

[nggallery id=323]