Povodom 28. godišnjice Dana neovisnosti Republike Hrvatske u petak, 4. listopada 2019. održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir” | Foto: MORH / T. Brandt

Svečana akademija povodom 28. godišnjice Dana neovisnosti RH

Pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane dodijeljena promaknuća, odlikovanja, pohvale i nagrade

Povodom 28. godišnjice Dana neovisnosti Republike Hrvatske u petak, 4. listopada 2019. održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir” na kojoj su pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva obrane dodijeljena promaknuća, odlikovanja, pohvale i nagrade.

Akademiji su nazočili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH, savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo i drugi visoki vojni i civilni dužnosnici i uzvanici, među kojima i Vladimir Šeks.

Dan neovisnosti RH
Povodom 28. godišnjice Dana neovisnosti Republike Hrvatske u petak, 4. listopada 2019. održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir” | Foto: MORH / T. Brandt

Izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener u toj je prigodi čestitao promaknutim pripadnicima Hrvatske vojske poručivši: „Nagrada je ujedno i obveza da u nastavku svoje vojne službe, svojim daljnjim radom na dobrobit Hrvatske, budete primjer svim ostalim pripadnicima Hrvatske vojske, poticaj i nadahnuće na tome putu“.

Govoreći o vremenu prije 28 godina, zaključio je: “Iako se na svjetskim govornicama vodila, ne manje važna, diplomatska bitka za međunarodno priznanje, o opstanku Hrvatske odlučivalo se na bojištima diljem Hrvatske. U ratu pobjeđuje srce ratnika, vođeno ljubavlju prema domovini“.

Krstičević uputio čestitke povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je čestitke povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske te čestitao svim odlikovanim, promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim pripadnicima Hrvatske vojske.

„Zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima, njihovoj hrabrosti i zajedništvu cijelog hrvatskog naroda izgradili smo respektabilnu vojsku. Naša borba za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, Domovinski rat, neiscrpan su izvor na kojemu buduće generacije mogu pronalaziti nadahnuće za napredak i razvoj našeg društva i Domovine”, kazao je ministar.

„Naša misija nije s tim završila“, poručio je istaknuvši kako je daljnja dužnost mladima i budućim generacijama ostaviti to svjedočanstvo i vrijednosti za koje su ginuli hrvatski branitelji.

Povodom 28. godišnjice Dana neovisnosti Republike Hrvatske u petak, 4. listopada 2019. održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir” | Foto: MORH / T. Brandt

Navodeći kako sigurnosni izazovi pred Hrvatsku vojsku, ali i ukupni Sustav domovinske sigurnosti stavljaju izuzetno visoke zahtjeve, istaknuo je kako se nove sposobnosti već integriraju s postojećima: „Otvorili smo Središte za razvoj vođa „Marko Babić“. Temelj stvaranja čvrste okosnice Hrvatske vojske je upravo stvaranje mladih, odlučnih i sposobnih vođa. Također smo obučili novih 16 pilota za let i 65 tehničara za rad te dostigli punu operativnu sposobnost Kiowa helikoptera, a završen je i strateški važan remont helikoptera Mi 171 Sh“, poručio je ministar te najavio prvi međunarodni vojni aeromiting koji će se održati 30. svibnja 2020. iznad Zadarske rive u okviru središnje proslave Dana Državnosti.

Također je istaknuo je kako je Svečana prisega kadeta prvi put nakon 2010. godine vraćena u Knin: „Kroz školovanje kadeta povezujemo najveće simbole Domovinskog rata Vukovar i Knin. Svečanu prisegu i dodjelu beretki vratili smo u Knin, a u Vukovar smo vratili svečanu promociju kadeta i vojnih škola“.

Ministar je podsjetio i na jačanje veze vojske i naroda te istaknuo kako se obljetnice Hrvatske vojske obilježavaju na trgovima i ulicama hrvatskih gradova zajedno s hrvatskim narodom. Na kraju svog obraćanja ministar je naglasio kako je u fokusu svih aktivnosti i dalje hrvatski vojnik koji predstavlja središte sustava te podsjetio na brojna ostvarena povećanja materijalnih prava pripadnika HV-a najavivši i nove mjere poput naknade za prijevoz za vojnike, povećanje broja slobodnih dana, mjere za boji personalni razvoj visokokvalitetnog kadra i mjere za zadržavanje postojećeg kadra.

Šundov: Iskreno čestitam svim promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima Hrvatske vojske. Ponosan sam na vas i vaše uspjehe!

Povodom 28. godišnjice Dana neovisnosti Republike Hrvatske u petak, 4. listopada 2019. održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir” | Foto: MORH / T. Brandt

Prisjetivši se žrtve hrvatskih branitelja Domovinskog rata i njihovih obitelji, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov poručio je kako je žrtva hrvatskih branitelja i njihovih obitelji duboko utkana u temelje hrvatske slobode, Hrvatske vojske, državnosti i svega što kao narod i država jesmo.

„U vrijeme prije dvadeset i osam godina bilo je jasno da će se Hrvatska oružjem morati izboriti za svoju neovisnost. Od 1992. nadalje Hrvatska vojska dobiva bitku za bitkom. Za nešto više od tri godine Hrvatska je gotovo ni iz čega stvorila vojsku i oslobodila svoj teritorij“, prisjetio se načelnik Šundov dodavši kako je Hrvatska vojska danas suvremena, profesionalna, organizirana i cijenjena vojna sila.

Tom je prigodom poručio: „Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Zahvalivši svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera koji su, svaki u svome vremenu, dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske, poručio je: „Ponosan sam što sam i ja dio te povijesti. Naša je zadaća u budućnosti nastaviti razvojni smjer izgradnje novih sposobnosti, imajući u vidu nove izazove i prijetnje, osiguravajući uvijek najbolje za naše građane, kako smo to radili i u prošlosti. Ne smijemo oklijevati u predlaganju i uvođenju promjena u sustav obrane, jer jedino tako možemo ići u korak s vremenom i osigurati potreban razvoj Hrvatske vojske“.

U sklopu svečane akademije, pročitane su odluke te uručeni izvodi o promaknućima, odlikovanjima, nagradama i pohvalama pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanim snagama RH.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske promaknula je u viši čin ukupno 196 časnica i časnika.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u viši čin promaknuo je ukupno 482 dočasnice i dočasnika Hrvatske vojske.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske, u prigodi Dana neovisnosti za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalila je pet pripadnika Hrvatske vojske.

Dan neovisnosti RH
Povodom 28. godišnjice Dana neovisnosti Republike Hrvatske u petak, 4. listopada 2019. održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir” | Foto: MORH / T. Brandt

Potpredsjednik vlade i ministar obrane pohvalio je i nagradio 13 pripadnika Hrvatske vojske za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća

Načelnik Glavnog stožera pohvalio je i nagradio ukupno 33 pripadnika Hrvatske vojske.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera pohvalio je i nagradio osam pripadnika Hrvatske vojske, dok je Direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio njih šestero.