Vježba je zamišljena na način da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe „Immediate Response 21” | Foto: OSRH

Uspješno provedena vježba “Astral Knight 21”

U vježbi je u ulozi jednog od glavnih zapovjednih centara po prvi puta sudjelovalo Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Vježba Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), “Astral Knight 21”, uspješno je provedena od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije, Helenske Republike i Republike Hrvatske.

Riječ je o vježbi integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence), a u provedbi vježbe svakodnevno je aktivno sudjelovalo 50-ak zrakoplova: zrakoplovi F-15, F-16, B-52, tankeri KC-135, KC-46 i KC-10, E-3 AWACS, C-130 te helikopteri HH-60 američkih zračnih snaga, potom avioni F-35 i AWACS OS Talijanske Republike, dok su OS Helenske Republike sudjelovale s avionima F-16.

Vježba je zamišljena na način da pruža zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe „Immediate Response 21”.

U vježbi je u ulozi jednog od glavnih zapovjednih centara po prvi puta sudjelovalo Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje je u određene dane kontroliralo i zapovijedalo većim dijelom savezničkih zrakoplova u provedbi zračnih operacija. Također, u vježbi su sudjelovali i avioni MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te brod Hrvatske ratne mornarice u sklopu dodatnih integriranih zadaća borbenog traganja i spašavanja „oborenih“ letačkih posada savezničkih zrakoplova.

Prema riječima zapovjednika bojne Zračnog motrenja i navođenja (bZMiN) HRZ-a pukovnika Krešimira Tafre, zadaća sudjelovanja u ovoj vježbi nije se razlikovala od svakodnevnih zadaća koje se provode u bZMIN, odnosno zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora kroz identifikaciju ciljeva u zračnom prostoru, stvaranje, održavanje i distribuciju prepoznate slike u zračnom prostoru i navođenje lovačkog zrakoplovstva. “Pripreme smo počeli dosta rano kroz zajedničke obučne događaje, nakon čega je uslijedilo uvezivanje naših radara FPS 117 s razmjestivim središtem američkog 606. Eskadrile zračnog nadzora (Air Control Squadron – ACS) na Lošinju. Na taj način uspješno je integrirana radarska slika u razmjestive sustave zapovijedanja i nadzora kroz zajednički napor tehničkih stručnjaka SAD-a i naših komunikacijskih i radarskih tehničara i inženjera, pripadnika Satnije veze te Središta za zrakoplovno-tehničko osoblje i opskrbu”, rekao je pukovnik Tafra osvrnuvši se na suradnju sa pripadnicima američke razmjestive radarsko-komunikacijske postaje koja je za potrebe vježbe „Astral Knight 21“ bila razmještena u vojarni “Kovčanje” na Malom Lošinju.

Riječ je o razmjestivom sustavu za zapovijedanje i upravljanje zračnim operacijama (Theater Operationally Resilient Command and Control – TORCC) koji dio 606. Eskadrile zračnog nadzora (Air Control Squadron – ACS) iz sastava 31. krila Zračne baze Aviano (31. FW – Fighter Wing). Voditelj razmjestive postaje na Lošinju, satnik Dan Eyerolles kao jedan od glavnih ciljeve sudjelovanja u vježbi naglasio je izgradnju odnosa te razmjenu iskustava sa pripadnicima partnerskih zemalja, te uspostavu trajne komunikacijske i informacijske strukture sustava navođenja zrakoplova i nadzora zračnog prostora. “Ovdje u Hrvatskoj, prvi put u ovako velikoj vježbi koristimo punu komponentu našeg sustava TORCC”, rekao je.

Pripadnik 606. eskadrile natporučnik Chris Colgrove, ujedno i voditelj radarskog dijela ove razmjestive postaje u Hrvatskoj, istaknuo je važnost komunikacije u provedbi vježbe “S toliko mnogo postrojbi koje se oslanjaju jedna na drugu za ostvarenje misije, komunikacija mora slobodno teći između svih entiteta, a ništa se od toga ne može dogoditi bez fantastičnog osoblja za komunikaciju i potpore hrvatskih vojnika koje imamo. Oni svakodnevno rade na tome da našim kontrolorima pruže svaki alat potreban za osiguravanje sigurne i pouzdane kontrole zračnog prostora tijekom zadaća.”

U vježbi je sudjelovao i ophodni brod Hrvatske ratne mornarice „Hrvatska Kostajnica“ (OB-04), koji je u istarskom akvatoriju, zajedno s pripadnicima 31. krila iz zrakoplovne baze Aviano, uspješno odradio zadaću borbenog traganja i spašavanja „oborenih“ letačkih posada savezničkih zrakoplova.

93. krilo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pružilo je potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) 43. eskadrili za elektronsko djelovanje (43. Electronic Combat Squadron) zračnih snaga SAD-a koji su sudjelovali u vježbi sa 60 pripadnika i dva zrakoplova EC-130H koji su provodili letačke operacije sa stajanke 393. eskadrile helikoptera.

Zapovjednik američkih snaga smještenih u Zemuniku bojnik Colton Bowser istaknuo je kako je njihova zadaća bila kroz sposobnosti elektronskog djelovanja suzbijanje protivničke protuzračne obrane. „Hrvatska vojska i osoblje u zadarskoj zračnoj bazi bili su presudni za uspješnu provedbu naših operacija za vrijeme vježbe. Od pružanja radnih prostora do potpore u održavanju, naša eskadrila doživjela je izvanredan „tretman“ u Zadru, što ukazuje na naše snažno partnerstvo s Hrvatskom“ istaknuo je bojnik Bowser.

„Suradnja tijekom provedbe vježbe bila je na visokoj razini i na zadovoljstvo obiju strana. Veseli nas sudjelovanje na ovakvim događajima i radujemo se nekom novom susretu sa pripadnicima 43. ECS“ naglašava satnik Danijel Bašić iz 393. eskadrile helikoptera, domaćin američkim zrakoplovcima.

Uspješno provedena vježba „Astral Knight 21“Uspješno provedena vježba „Astral Knight 21“Uspješno provedena vježba „Astral Knight 21“Uspješno provedena vježba „Astral Knight 21“Uspješno provedena vježba „Astral Knight 21“Uspješno provedena vježba „Astral Knight 21“