Uvježbavanje prednjih zračnih kontrolora na Slunju

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju od 28. lipnja 2010. provodi se višednevno zajedničko uvježbavanje sposobnosti prednjih zračnih kontrolora te bliske zračne potpore koje, na zahtjev OSRH, zajednički izvode Hrvatska kopnena vojska (HKoV), Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (HRZ i PZO) te zrakoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Europu (USAFE).

 

Riječ je o aktivnosti u smislu realizacije snaga pod nazivom “Taktička grupa za zračnu kontrolu” u kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH, kojom se razvijaju dodatne sposobnosti OSRH kao i jačanje strateškog savezništva sa SAD-om u okviru NATO-a. Ovotjedno uvježbavanje, nastavak je spomenutih vježbovnih aktivnosti OS RH koje su se već u travnju i svibnju ove godine provodile na vojnom poligonu na Slunju, te kao i ranije uključuje lociranje i simulaciju djelovanja na ciljeve na zemlji.

Tijekom navedene aktivnosti od 28. lipnja do 2. srpnja 2010. mogu se u popodnevnim i večernjim satima očekivati preleti borbenih zrakoplova iznad vojnog poligona ‘Eugen Kvaternik’ na Slunju.