Vježba “Jadran 09”

Provjera uvježbanosti tijela nadležnih za nadzor i zaštitu interesa Republike Hrvatske na moru, vježba „Jadran 09“ održana je danas, 28. travnja, u Splitskom kanalu. Vježbi su nazočili ministar obrane Branko Vukelić, koji ove godine predsjedava Središnjoj koordinaciji za nadzor i zaštitu interesa RH na moru, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Nikola Milina, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Joško Nikolić, predstavnici ministarstava poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, financija, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, gospodarstva, rada i poduzetništva, vanjskih poslova i europskih integracija, regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, pravosuđa, kulture, predstavnici Državnog inspektorata RH, kao i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut i pročelnik Gorske službe spašavanje RH Vinko Prizmić.

Vježba „Jadran 09“ provedena je u pet radnih točaka:
1. Zaustavljanje i progon sumnjivog plovila u ZERP-u RH, gdje je helikopter Obalne straže Mi-8 izvršio identificiranje trgovačkog broda, kojemu je potom pristupio ophodni brod Obalne straže. Na sumnjivi brod gliserima je prevezen inspekcijski tim, koji je obavio pregled broda.
2. Pregled domaće ribarice u teritorijalnom moru RH, koji su obavili ribarski inspektor i inspektor sigurnosti plovidbe uz osiguranje policijskog službenika.
3. Onečišćenje mora u ZERP-u RH,koje je otkrilo MRCC Rijeka te je upućen zrakoplov Obalne straže Pilatus PC-9 kako bi snimio otkriveno onečišćenje.
4. Zaustavljanje strane ribarice u teritorijalnom moru RH obavilo je plovilo Pomorske policije te su se policijski službenici prekrcali na ribaricu koja je bila u ilegalnom ribolovu. Nakon pregleda ribarica je bila uzapćena te je predana na daljnje postupanje pravosudnim tijelima RH.
5. Gašenje opožarenog plovila i spašavanje ljudi – MRCC Rijeka zaprimila je poziv upomoć s plovila na kojemu je izbio požar. Brod Obalne straže „Faust Vrančić“ i remorker  Lučke uprave pristupili su gašenju požara na brodu. Budući da je s broda iscurila određena količina nafte, eko-brodovi CIAN-a i DVD-a postavili su zaštitne brane. Nakon toga helikopter Mi-8 s ukrcanim timom HGSS-a iz mora su spasili jednog člana posade unesrećenog broda.

Ministar Vukelić izrazio je zadovoljstvo koordinacijom svih sudionika vježbe istaknuvši da je ova vježba obilježila i prvu godinu rada Obalne straže, kao i donošenje novog zakona o Obalnoj straži. Naglasio je da je Središnja koordinacija za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru, kojom predsjeda tijekom ove godine, donijela sve pravilnike i akte potrebne za funkcioniranje Obalne straže. Zadovoljstvo uspješno provedenom vježbom izrazili su i načelnik Uprave za granicu MUP-a Nikola Milina, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda MMPI-a kapetan Joško Nikolić, kao i zapovjednik Obalne straže RH, ujedno i zapovjednik vježbe, viceadmiral Zdravko Kardum.

Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'Vježba 'Jadran 09'