Započela praktična letačka izobrazba kadeta

U vojarni Zemunik, u Eskadrilama aviona i helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u srijedu, 28. rujna 2011. započela je praktična letačka izobrazba učenika-pilota 17. naraštaja iz projekta „Kadet“ i 1. naraštaja vojnih pilota po novom modelu školovanja (kandidati u statusu časnika, vojnih stipendista i dragovoljnih ročnika iz sustava MORH i OS RH).

Letačka obuka u Eskadrili aviona provodi se na avionu Pilatus PC-9 M, dok se obuka za pilote helikoptera izvodi na helikopteru Bell 206 B. Među polaznicima obuke za pilote helikoptera je i jedan pripadnik Oružanih snaga R BiH koji školovanje za vojnog pilota provodi u 93. zrakoplovnoj bazi temeljem bilateralnog sporazuma RH i R BiH.

Svi polaznici prethodno su uspješno završili selekcijsko letenje, program teorijske nastave i temeljnu padobransku obuku, te sadržaje iz razdjela letačke obuke temeljnog, navigacijskog i grupnog letenja u trajanju 50 sati naleta po polazniku na avionu ZLIN 242 L.
Letačka obuka traje do lipnja 2013., a obuhvaća temeljno, navigacijsko, grupno, instrumentalno, noćno i namjensko letenje u trajanju 200 sati pojedinačnog naleta, a pod stručnim vodstvom nastavnika letenja.