Završna plenarna konferencija Vojnog obavještajnog odbora NATO-a pod hrvatskim predsjedanjem

Konferencija u Bruxellesu bila je posljednji događaj plenarne razine u godini u kojoj je Vojna sigurnosno-obavještajna agencija predsjedala Vojnim obavještajnim odborom NATO-a

U stožeru NATO-a u Bruxellesu održana je protekloga tjedna druga plenarna konferencija Vojnog obavještajnog odbora (Military Intelligence Committee – MIC) NATO-a, najvišeg upravljačkog vojnog obavještajnog tijela Saveza.

Konferencijom je predsjedao ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), general-bojnik Ivica Kinder, uz supredsjedanje pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za obavještajne i sigurnosne poslove, gospodina Davida Cattlera.

Bio je to posljednji događaj plenarne razine u godini u kojoj je Vojna sigurnosno-obavještajna agencija predsjedala Vojnim obavještajnim odborom NATO-a.

Konferenciji su se odazvali brojni čelnici vojnih obavještajnih i sigurnosnih službi zemalja članica te predstavnici zapovjedništava i obavještajnih struktura Saveza, vojnog stožera EU-a i partnerskih zemalja.

Osim tema iz vojno-obavještajnog i sigurnosnog područja, u fokusu su bili i izazovi uzrokovani promjenama u sigurnosnom okružju, nestabilnostima u aktualnim kriznim žarištima te mehanizmi poboljšanja učinkovitosti u suprotstavljanju prijetnjama. Sve prisutnije teme u radu MIC-a odnose se i na obavještajne aspekte tzv. nadolazećih disruptivnih tehnologija, među kojima centralno mjesto zauzimaju one vezane uz svemir kao nova operativna domena.

Dan poslije plenarne konferencije MIC-a održana je i združena konferencija Civilnog i Vojnog obavještajnog odbora kojom je, uz predsjedatelja civilnog odbora i pomoćnika Glavnog tajnika, supredsjedao i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

VSOA će u 2022. godini nastaviti s aktivnostima potpore novoj predsjedavajućoj naciji  MIC-a s ciljem održavanja kontinuiteta i potpore Savezu te razvoja vojnog sigurnosno-obavještajnog sustava.