Zračne snage gase požar kod Trogira

Canadair CL-415 | Foto: Arhiva | HRZ / M. Karačić

Zračne snage gase požar kod Trogira

Dva Canadaira CL-415 i helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava PP NOS OSRH RH upućeni su u akciju gašenja požara na području Plano kod Trogira

Dva aviona Canadair CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućeni su u ponedjeljak, 22. Srpnja 2019. godine u akciju gašenja požara na području Plano kod Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nakon početnog gašenja požara, u kojem je bio angažiran jedan Canadair CL-415 te potom i drugi, posada helikoptera Mi-8 MTV1 započela s prijevozom vatrogasaca i opreme do požarišta. Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 satnik Filip Petrinjak kazao je kako se radi o nepristupačnom terenu, a požar je izbio najvjerojatnije zbog grmljavinske aktivnosti. „Canadairi nastavljaju sa gašenjem požara, a mi smo po prvi puta u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni krenuli sa zračnim prijevozom vatrogasaca i spremnika vode do požarišta“, iznio je satnik Petrinjak.

Zračne snage gase požar kod Trogira
Helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava PP NOS OSRH RH upućen u akciju gašenja požara | Foto: HRZ / M. Karačić

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja), zaključno do 21. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 13 požara (osam u Šibensko-kninskoj, po jedan u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara provedeno je i 10 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 70 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 1900 tona vode.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B”, bio je angažiran 11 puta.