Zrakoplovi PP NOS-a na požarištu na istočnim obroncima planine Svilaje

Četiri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH (PP NOS OSRH) dana 1. rujna 2012. godine angažirana su na zadaći gašenja požara na požarištu u području Maljkova na planini Svilaji, 11 kilometara sjeverozapadno od Hrvaca, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Požar se jednim dijelom proširio i u minski sumnjivo područje, pa ga zračne i kopnene snage nadziru, kako se ne bi približio naseljenim mjestima.
Protupožarni zrakoplovi PP NOS-a OSRH angažirani su na zahtjev Vatrogasnog operativnog središta Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Prvi Canadair CL-415 na požarište je upućen s aerodroma u Zemuniku Donjem u 9,10 sati. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta zrakoplovi nisu mogli poletjeti s aerodroma u Zemuniku Donjem sve do 10,30 sati kada su prema požarištu upućena sljedeća dva Canadaira CL-415.
Tri zrakoplova sinkroniziranim su djelovanjem vodenim bombama uspjela zaustaviti širenje požara prema naseljenim mjestima. Prvi zrakoplov nakon provedene zadaće vratio se nazad na matični aerodrom u 12,15 sati, dok su drugi i treći Canadair CL-415 sletjeli na splitski aerodrom u 13,35 sati.
Tijekom poslijepodneva požar je opet zaprijetio naseljenim mjestima na istočnim padinama planine Svilaje, pa su tri Canadaira CL-415 upućena s aerodroma u Zemuniku Donjem u 15,45 sati. Na požarištu su djelovali do 17,25 sati kada su preusmjereni na novo požarište na otoku Kornatu.
Četiri zrakoplova PP NOS-a na požarištu na istočnim padinama Svilaje ukupno su ostvarila 11 sati i 5 minuta leta, te na požar ispustili 166 vodenih bombi, odnosno 996 tona vode.