230 vojnika na terenu a 300 u stanju spremnosti | Foto: MORH / T. Brandt

230 hrvatskih vojnika pomaže Zagrebu

230 vojnika na terenu a 300 u stanju spremnosti

Hrvatska vojska u okviru pružanja pomoći građanima Zagreba, u nedjelju, 22. ožujka 2020. sudjeluje u preseljenju nedonošćadi i opreme iz Petrove bolnice.

Također, ispred bolnice Dr. Fran Mihaljević Hrvatska vojska podiže tri šatora, angažirana je i na raščišćavanju ruševina u centru grada Zagreba.

230 vojnika na terenu a 300 u stanju spremnosti | Foto: OSRH

O angažmanu Hrvatske vojske izvijestio je načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid koji je rekao kako su jutros u 6.30 sati ministar obrane i načelnik Glavnog stožera stavili vojsku na raspolaganje. Trenutno je angažirano 230 pripadnika Hrvatske vojske koji rade na raščišćavanju grada Zagreba a 300 ih je u stanju spremnosti. Angažirani su i inženjerijski strojevi i istovarivači koji fasadu i crjepove koji su otpali utovaruju i odvoze iz središta grada.

230 vojnika na terenu a 300 u stanju spremnosti | Foto: MORH / T. Brandt

“Tijekom dana, vjerujem da ćemo očistiti središte grada. Vojska je angažirana u Ilici, Jurišićevoj ulici, na Kaptolu i na Dolcu. Nakon toga će se disperzirati u šire središte grada i raščistiti sve ruševine”, rekao je general Kundid.

Također, istaknuo je da će 300 vojnika koji su u stanju pripravnosti biti angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite.

“Priroda je nepredvidiva i na nju ne može nitko utjecati. Međutim, Hrvatska vojska ima razrađene planove za sve izvanredne situacije. U tom kontekstu ima svoje protupotresne snage koje se angažiraju kada se dogodi situacija poput ove jutros. Također, za sve ostale elementarne nepogode Hrvatska vojska ima razrađene operativne planove, kako i na koji način se ona angažira, i to je razlog da se u vrlo kratkom vremenu može angažirati veći broj vojnika, kao i oprema koja je potrebna u skladu s elementarnom nepogodom”, zaključio je general Kundid.

Flickr