OSRH

Počele obuke ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju i vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara u Požegi | Foto: HV

26. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Počele obuke ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju i vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara u Središtu za temeljnu obuku u Požegi

Obuka 26. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Oružanim snagama RH te obuka ročnika vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara počela je u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske u Požegi u petak, 20. rujna 2019.

Služenje je započelo prihvatom te potpisivanjem ugovora s Ministarstvom obrane o dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

U 26. naraštaju prihvaćen je 301 ročnik, od čega 238 ročnika i 63 ročnice na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te 18 ročnika vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara, od kojih je jedna ročnica.

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Počele obuke ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju i vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara u Požegi | Foto: HV

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni “123. brigade HV“ u Požegi, druga faza provodi se u Logističkom vježbalištu „Glavica“ i na strelištu „Novo Selo“ u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna, a treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna provodi se ponovo u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Počele obuke ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju i vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara u Požegi | Foto: HV

Završetak obuke i otpust ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju predviđen je 14. studenog 2019. Planirani završetak obuke ročnika vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara na dragovoljnom vojnom osposobljavanju je 10. listopada 2019.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2019. godine oko 8400 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje.

[ngg src=”galleries” ids=”3666″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]