Djevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obuku | Foto: MORH/ J. Kopi

Djevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obuku

Prvu ovogodišnju grupu čini 120 ročnica i ročnika

Prva ovogodišnja grupa djevojaka i mladića stigla je danas u Požegu na dragovoljno vojno osposobljavanje. U Bojnu za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva prijavilo se ukupno 120 ročnica i ročnika. U idućih osam tjedana tih će jedanaest djevojaka i 109 mladića proći obuku temeljnih vojnih vještina.

Služenje dragovoljne vojne obuke prvi je korak do profesionalne vojne karijere, odnosno dragovoljno služenje preduvjet je za karijeru vojnikinje ili vojnika u Hrvatskoj vojsci.
Od 2008. godine do danas, dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo 9 519 muškaraca i 1 603 žene.

“Otac, stric i djed bili su dio Hrvatske vojske i zato sam se i ja odlučio za dragovoljno vojno osposobljavanje, zbog želje za pripadnosti Oružanim snagama”, kazao je ročnik Toni Petrak koji na dragovoljno vojno osposobljavanje dolazi iz Slatine.

Ročnici dolaze iz svih krajeva Hrvatske, od Dubrovačko-neretvanske županije, preko Dalmacije i otoka, Istre, Primorja, Zagreba, središnje i sjeverozapadne Hrvatske do Osječko-baranjske županije i Grada Vukovara, a dvojica ročnika dolaze iz Bosne i Hercegovine.

“Odlučio sam se za dragovoljno vojno osposobljavanje zbog želje za novim izazovom”, ističe ročnik Matija Ratković iz Slavonskog Broda, a ročnica Josipa Smolčić na dragovoljno vojno osposobljavanje dolazi iz Rokovaca i kako kaže, glavni motiv prijave je ljubav prema Domovini.

Nakon rasporeda u postrojbe, ročnici su zadužili opremu i potpisali ugovore o dragovoljnom vojnom osposobljavanju i po prvi put ručali u vojničkom restoranu.

Pred njima su dva tjedna uvođenja u vojno okružje, nakon čega polažu svečanu prisegu, a potom slijedi najvažniji dio petotjedne obuke tijekom koje će svladati temeljne vojne vještine. Obuka se provodi u vojarni “123. brigade HV” u Požegi te vojnim vježbalištima “Novo Selo” i Glavica”.

Uspješnim završetkom dragovoljnog vojnog osposobljavanja, ročnici se mogu prijaviti na Specijalističku vojnu obuku i službeno postati profesionalni vojnici. Oni koji se ne odluče za vojnu karijeru, postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Djevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obukuDjevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obuku