Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti pružit će pomoć Ministarstvu zdravstva

Vlada usvojila Odluku o pružanju pomoći Hrvatske vojske Ministarstvu zdravstva postavljanjem ekspedicijskog kampa i šatora tipa Alaska na području KB Dubrava

Na sjednici Vlade u četvrtak, 19. ožujka 2020. godine usvojena je Odluka o pružanju pomoći Oružanih snaga RH Ministarstvu zdravstva za vrijeme trajanja epidemije bolesti uzrokovane koronavirusom.

Naime, temeljem zahtjeva Ministarstva zdravstva, Hrvatska vojska, kao dio sustava domovinske sigurnosti, pružit će pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživoga ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska na području Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, u sklopu primarnog intenzivističkog centra, u dijelu ustanove KB Dubrava koji zadovoljava specifične potrebe.

Odluka je donesena u skladu s potrebama provedbe mjera zaštite građana Republike Hrvatske tijekom epidemije širenja koronavirusa i osiguranja odgovarajuće zdravstvene zaštite oboljelim pacijentima i u sklopu primarnog intenzivističkog centra u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

Zahvala MORH-a svim zdravstvenim djelatnicima

Na sjednici Vlade, potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: “Ministarstvo obrane želi zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima na čelu s ministrom na svemu što čine za zdravlje i sigurnost naših građana. Ministar zdravstva zatražio je pomoć od Ministarstva obrane da Hrvatska vojska svojim sposobnostima pruži pomoć u provedbi mjera zaštite pučanstva tijekom epidemije bolesti uzrokovane koronavirusom. Hrvatska vojska je spremna kao dio sustava domovinske sigurnosti, u skladu s epidemiološkom situacijom, pružiti pomoć Ministarstvu zdravstva osiguranjem dodatnih prostornih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata postavljanjem samoodrživoga ekspedicijskog kampa i potrebnih kapaciteta šatora.”

Ministar je naglasio kako Vlada čini sve kako bi upravljala krizom nastalom uslijed epidemije koronavirusom, što nije nimalo jednostavno.

“Upravo zahvaljujući konceptu Sustava domovinske sigurnosti i praksi koju smo do sada imali u borbi protiv ugroza (poplave, požari, snježne padaline) došlo je do pravovremene reakcije te se primjenjujući određene metode rada i određene mjere, nastoji u što većoj mjeri suzbiti širenje virusa. Iznimno je važno da združujemo resurse, odnosno snage i sposobnosti na razini cijele države te da zavisno o tipu ugroze, koristimo mehanizme i sposobnosti”, naglasio je ministar.