Foto: O. Karabegović

Izložba karikatura u galeriji “Zvonimir”

U galeriji Ministarstva obrane “Zvonimir”, u utorak, 4. studenoga 2014. otvorena je godišnja izložba karikatura članova Hrvatskog društva karikaturista.

Na izložbi se predstavlja 54 autora s više od 150 radova, od kojih su javnosti najpoznatiji  Oto Reisinger, Srećko Puntarić Felix, Nik Titanik i mnogi drugi.

U prigodi otvaranja izložbe predsjednik  HDK Davor Trgovčević zahvalio je Ministarstvu obrane što se hrvatski karikaturisti već tradicionalno predstavljaju u Galeriji “Zvonimir”, te dodao kako Hrvatsko društvo karikaturista, koje je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj i u svijetu, kao i da pomogne svojim članovima u razmjeni informacija i iskustava.

Posebno je istaknuo kvalitetu hrvatske karikature čiji autori su osvojili niz značajnih nagrada i priznanja što hrvatsku karikaturu čini prepoznatljivu u Europi i svjetu. Pri tom je podsjetio na veliki  uspjeh  karikaturista Žarka Luetića  koji je ove godine osvojio prvo mjesto na prestižnom festivalu karikature World Press Cartoon u Portugalu.

“Iako je definicija karikature – pretjerivanje i naglašavanje- mnoge ovdje izložene karikature postižu sličnost sa karikiranim osobama bez nepotrebnog karikiranja. Štoviše, uz prikaz političkih i društvenih aktualnosti, karikature imaju i neponovljivu umjetničku vrijednost”, smatra Trgovčević.

Izložba se može razgledati do 14. studenoga 2014. u radno vrijeme galerije “Zvonimir”, od 10 do 18 sati, uz slobodan ulaz.

[nggallery id=1636]