Ministar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni Zagreb | Foto: MORH / F. Klen

Ministar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni Zagreb

Hvala svima koji su sudjelovali u osposobljavanju Arene i hvala što ste dali povjerenje Hrvatskoj vojsci, rekao je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić nazočio je u utorak, 3. studenoga 2020. godine u Areni Zagreb, predstavljanju stacionara za pomoć zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske u razdoblju COVID-19 pandemije, koje je vodio ministar zdravstva Vili Beroš te koordinator organizacijskog stožera za podizanje Arene prof. dr. sc. Davor Vagić i glavna sestra Snježana Krpeta, mag. med. techn.

Arena Zagreb u potpunosti je opremljena i u slučaju potrebe može se koristiti kao stacionar za pomoć zdravstvenom sustavu kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti.

Ovom je prigodom ministar Banožić podsjetio da Hrvatska vojska od samog početka pandemije pomaže civilnim institucijama i građanima Republike Hrvatske kroz razne oblike potpore, te da će se aktivno uključiti i u rad stacionara Arena u Zagrebu.

“Hvala svima koji su sudjelovali u osposobljavanju Arene i hvala što ste dali povjerenje Hrvatskoj vojsci koja je u ovom trenutku pomogla formiranju ovog centra ali koja će i u budućnosti pomagati sudjelovanjem vojnog zdravstvenog osoblja u samom funkcioniranju Arene” rekao je ministar Banožić. “Ovdje u Areni ćemo ako bude potrebe sudjelovati sa dodatnim timom od tri liječnika i šest medicinskih tehničara ili sestara te šest pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji će pružati logističku pomoć u radu stacionara”, rekao je ministar obrane. Posebno je pohvalio Hrvatsku vojsku koja je osim ovog angažmana, na još 12 lokacija pružila logističku pomoć bolnicama i stožerima civilne zaštite na razini županija u obliku postavljanja šatora za pacijente za trijažu ali i za druge svrhe koje služe za civilne potrebe. “Nadam se da ćemo se i dalje moći uključiti i u druge akcije i biti svima na pomoć”, zaključio je ministar Banožić.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da zdravstveni sustav mora imati odgovore na ono što nas čeka te da se nastoji promišljati unaprijed i biti, koliko je moguće, korak ispred ove ugroze. “Arena neće biti zdravstveni objekt u užem smislu već pomoćna zdravstvena ustanova koja će na neki način odteretiti zdravstveni sustav. Volio bih da kao i proljetos, Arena ne bude u funkciji, međutim, sada su brojke puno ozbiljnije”, rekao je, te na kraju spomenuo da svako od nas odgovornim ponašanjem može doprinijeti da kapaciteti Arene budu popunjeni što je manje moguće.

Koordinator organizacijskog stožera za podizanje Arene prof. dr. sc. Davor Vagić zahvalio je svima koji su bili uključeni u organizaciju i opremanje Arene, a posebno je zahvalio Hrvatskoj vojsci na logističkoj potpori ali i na angažmanu vojnog medicinskog osoblja. Naglasio je da će se Arena koristiti ukoliko se za to pokaže potreba.

Angažman Hrvatske vojske u pružanju pomoći civilnim institucijama tijekom pandemije nastavljen je tijekom današnjeg dana, postavljanjem jednog grijanog šatora tipa Alaska u Sisku, ispred ispred Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić”, za potrebe zbrinjavanja pacijenata u vrijeme trajanja pandemije.

Do danas je Hrvatska vojska postavila ukupno 78 šatora na dvanaest lokacija zdravstvenih ustanova i drugih civilnih institucija u Republici Hrvatskoj.

Ministar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebMinistar Banožić na predstavljanju stacionara u Areni ZagrebHrvatska vojska postavlja šetor u SiskuHrvatska vojska postavlja šetor u SiskuHrvatska vojska postavlja šetor u SiskuHrvatska vojska postavlja šetor u SiskuHrvatska vojska postavlja šetor u SiskuHrvatska vojska postavlja šetor u SiskuHrvatska vojska postavlja šetor u SiskuHrvatska vojska postavlja šetor u SiskuHrvatska vojska postavlja šetor u SiskuHrvatska vojska postavlja šetor u Sisku