Mjere Hrvatske vojske protiv širenja koronavirusa

Sve aktivnosti pripadnika Hrvatske vojske svedene su na manju mjeru

Temeljem odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a u skladu sa preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u Hrvatskoj vojsci su poduzete mjere u cilju smanjivanja rizika od zaraze koronavirusom. Sva zapovjedništva Hrvatske vojske su u stalnom kontaktu sa županijskim stožerima civilne zaštite i zdravstvenom strukom te se kontinuirano prati situacija.

Sigurnost i zdravlje pripadnika Hrvatske vojske su apsolutni prioritet te su sve aktivnosti pripadnika Hrvatske vojske svedene na manju mjeru, koja će osiguravati održavanje spremnosti te omogućiti provedbu neodgodivih zadaća.

U skladu s navedenim, otkazano je sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske na međunarodnim aktivnostima – konferencijama, vojnim vježbama i tečajevima, odgođeno je provođenje vojnih vježbi te su aktivnosti u zemlji svedene na manju mjeru.

Na HVU obustavljena nastava, izvodit će se e-nastava od kuće

Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine privremeno je obustavljena nastava na svim oblicima vojne izobrazbe i usavršavanja na Hrvatskom vojnom učilištu, a kadetima sveučilišnih vojnih studija organizirano je izvođenje nastave na daljinu korištenjem sustava e-obrazovanja. Polaznicima vojnih škola omogućeno je praćenje e-nastave od kuće. Također, obustavljene su sve nenastavne i sportske aktivnosti na Hrvatskom vojnom učilištu. Privremeno će biti obustavljene i autobusne linije vojno linijskog prijevoza.

Otkazane su sve vojne svečanosti, proslave i druge manifestacije koje nisu u skladu sa mjerama koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Obustavljene su i sve potpore koje Hrvatska vojska pruža lokalnoj zajednici i institucijama civilnog društva osim onih koje su u vezi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa.

Zdravstveno stanje pripadnika Hrvatske vojske u Hrvatskoj i u misijama i operacijama je dobro i 24 sata se prati situacija u zemlji i inozemstvu.

Spremnost Hrvatske vojske nije ugrožena.