Foto: MORH / T. Brandt

Mjesec dana angažmana Hrvatske vojske na Banovini

Uz inženjerijske radove, težišna zadaća Hrvatske vojske trenutno je prijevoz i postavljanje stambenih kontejnera i mobilnih kućica

Hrvatska vojska angažirana je mjesec dana na uklanjanju posljedica razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji čime su pripadnici Hrvatske vojske dokazali još jednom svoje sposobnosti i brzinu reakcije.

Trenutno je, uz inženjerijske radove, težišna zadaća Hrvatske vojske prijevoz i postavljanje stambenih kontejnera i mobilnih kućica. Na lokacijama na kojima to nisu mogle civilne institucije, HV je postavila 181 kontejner i 52 mobilne kućice. U proteklih mjesec dana sanirano 11450 metara prometnica i 195 metara klizišta, a iskopano je i 1530 metara kanala.

Pripadnici Hrvatske vojske od prvog trenutka bili su angažirani na sanaciji posljedica potresa zajedno sa svim svojim sposobnostima koje su nam bile stavljene na raspolaganje. U prva dva najkritičnija dana Hrvatska vojska tako je stavila na raspolaganje oko 1500 pripadnika, a prosječno je dnevno bilo angažirano njih više od 300. Također, na raspolaganje je stavljeno 129 motornih vozila i inženjerijskih strojeva.

“Zahvaljujem Hrvatskoj vojsci što svaki dan iznova dokazuje kako ništa ne prepušta slučaju, tu su, prisutni među ljudima, sve svoje sposobnosti stavili su na raspolaganje i to će činiti dokle god to bude potrebno. Hrvatskoj vojsci zaista je mjesto uz svoje ljude, hvala na svemu što činite za domovinu”, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Podsjetimo, Hrvatska vojska prvih je dana bila angažirana na zadaćama uklanjanja ruševina, čišćenja objekata, prometnica i javnih površina, a na raspolaganje je stavila i materijalno-tehnička sredstva kao što su cjelodnevni obroci, voda, kreveti, deke, šatori, vreće za spavanje, agregati i terenske kuhinje.

Također, Hrvatska vojska bila je angažirana na sanitetskom prijevozu starijih i nemoćnih, helikopterskom prijevozu pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice, kao i prijevozu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u provedbi njihovih zadaća.

Nakon toga, nastavile su se aktivnosti na izviđanju potresom pogođenih područja, prijevozu, istovaru i postavljanju kontejnera, kamp kućica, šatora i poljskih kuhinja, geosondiranju nasipa, na podjeli hrane i pitke vode unesrećenima, popuni gorivom agregata za struju, transportu i podjeli humanitarne pomoći te pružanju psihološke pomoći unesrećenom stanovništvu. U vojarni Hrvatske vojske bio je osiguran smještaj i prehrana za najugroženije stanovnike koji su ostali bez svojih domova.

U znak podrške mještanima potresom pogođenih područja, Jazz orkestar Hrvatske vojske snimio je novi video spot o pomoći Hrvatske vojske stanovništvu u kriznim situacijama i elementarnim nepogodama.

Pjesma “Mojoj lijepoj” domoljubna je pjesma nastala na samom početku Domovinskog rata, a nalazi se na trećem albumu Daleke obale “Mrlje” iz 1993. godine.

Jazz orkestar HV-a na čelu s voditeljem bojnikom vojnim specijalistom Davorom Dropuljićem zahvalni i s ponosom posvećuju ovaj spot svim pripadnicima Hrvatske vojske koji gotovo mjesec dana neumorno pružaju pomoć civilnim institucijama i unesrećenom stanovništvu Sisačko-moslavačke županije, a hrvatskim građanima spotom žele poručiti: “Hrvatska vojska je uz vas!”.