Na Slunju započelo natjecanje „Prvi za Hrvatsku 2021“ | Foto: Medijski tim OSRH

Na Slunju započelo natjecanje “Prvi za Hrvatsku 2021”

Na VP „Eugen Kvaternik“ na Slunju započelo je natjecanje „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2021“.

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju u utorak, 15. lipnja 2021. započelo je natjecanje „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2021“. Natjecat će se 73 pripadnika Hrvatske vojske, MUP-a i savezničkih i partnerskih država, među kojima je i pet natjecateljica.

Natjecanje je otvorio zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) brigadni general Željko Ljubas, koji je ujedno i zapovjednik ovogodišnjeg natjecanja, pozvavši sve sudionike da među sebi ravnima u časnom nadmetanju dokažu svoju spremnost i sposobnost.

Ovo je deveto po redu natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH, a od 2014. godine Hrvatima su se priključili i pripadnici savezničkih i partnerskih oružanih snaga, te se odvija pod nazivom „Best Soldier Competition“. Ove godine uz pripadnike postrojbi HV-a i MUP-a natjecat će se vojnici iz osam zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Kosova, Sjedinjenih Američkih Država, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Natjecanje na stazi dugoj 30 kilometara odvija se pod motom „30 kilometara za 30 godine Hrvatske vojske“. Duž staze postavljeno je deset radnih točaka s vojničkim preprekama koje svaki sudionik mora uspješno savladati, a samo će jedan ponijeti titulu najspremnijeg.

Voditelj natjecanja je časnički namjesnik Zdenko Karasek iz Središta za obuku pješaštva i oklopništva/ZOD i dočasničkog lanca potpore.

Nakon kvalifikacijskih gađanja iz jurišne puške VHS-D2 i samokresa HS 9 koje je održano u četvrtak, 17. lipnja, natjecatelji su dobili startne brojeve, a finalno natjecatnje održat će se u petak, 18. lipnja 2021. godine.

Zadnje ovakvo natjecanje održano je 2019. godine u Udbini, kada je titulu najboljeg ponio pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga skupnik Nikola Knežević. Prošlogodišnje natjecanje koje je trebalo završiti u Okučanima, na 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Bljesak“, bilo je otkazano zbog izbijanja pandemije.

Na Slunju započelo natjecanje „Prvi za Hrvatsku 2021“Na Slunju započelo natjecanje „Prvi za Hrvatsku 2021“Na Slunju započelo natjecanje „Prvi za Hrvatsku 2021“Na Slunju započelo natjecanje „Prvi za Hrvatsku 2021“Na Slunju započelo natjecanje „Prvi za Hrvatsku 2021“Na Slunju započelo natjecanje „Prvi za Hrvatsku 2021“Na Slunju započelo natjecanje „Prvi za Hrvatsku 2021“