Prvi za Hrvatsku 2021

Uvod

Ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2021.” održava se od 11. do 19. lipnja 2021. na području vojnog poligona “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

Nositelj provedbe ovogodišnjeg natjecanja je Zapovjedništvo za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske. Ovogodišnje natjecanje održat će se na stazi dužine 30 kilometara uz moto: “30 kilometara za 30 godina Hrvatske vojske”.

Natjecat će se pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova te pripadnici oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

Natjecatelji će pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja pokazati svoju spremnost, znanje i vojničke vještine, kao i tjelesnu i psihološku pripremljenost na zahtjevnoj stazi dugoj 30 km, svladavanjem 10 radnih točaka.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH održava se po deveti put, a svoje temelje ima u natjecanju koje se 90-ih godina provodilo pod nazivom “Prvi do Knina, prvi do slobode” te natjecanju gardijskih brigada koja su organizirana do 2002. godine. Prvi pobjednik 1997. godine bio je bojnik Davor Jović. U znak sjećanja i priznanja heroju Domovinskog rata, pokojnom bojniku Davoru Joviću, natjecanje od 2018. godine nosi naziv “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku”.

Od 2014. godine natjecanje ima i međunarodni karakter jer u zasebnoj konkurenciji istodobno okuplja i pripadnike savezničkih i partnerskih oružanih snaga te se odvija pod nazivom “Best Soldier Competition”. Na taj način promoviramo načelo suradnje, kompatibilnosti i združenog djelovanja, ali i prijateljstvo, razumijevanje i suradnju među pripadnicima partnerskih i savezničkih vojski.