Pripadnici Hrvatske vojske obišli su i Čučerje gdje je bio epicentar potresa, a tijekom današnjeg dana nastavljaju sanaciju centra grada Zagreba | Foto: MORH / J. Kopi

Od ranih jutarnjih sati 150 vojnika nastavlja pomagati Zagrebu

Pripadnici Hrvatske vojske obišli su i Čučerje gdje je bio epicentar potresa, a tijekom današnjeg dana nastavljaju sanaciju centra grada Zagreba

150 pripadnika Hrvatske vojske od ranih jutarnjih sati ponovo su angažirani u pružanju pomoći Gradu Zagrebu u sanaciji posljedica snažnog potresa.

Na terenu se na području centra grada Zagreba od jutra nalaze pripadnici Hrvatske vojske, a prema riječima zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadnog generala Tihomira Kundida, u dogovoru s gradskim vlastima i njihovim prioritetima, vojska će nastaviti s raščišćavanjem ruševina iz centra metropole.

Hrvatske vojnike obišao ministar obrane i načelnik Glavnog stožera

U obilasku hrvatskih vojnika na terenu su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj koji su zahvalili Hrvatskoj vojsci i svim službama na pomoći i solidarnosti koju pružaju gradu Zagrebu.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Tihomir Kundid predstavio je planove za danas istaknuvši: „Što se tiče plana za danas, 140 pripadnika HV-a spremno je za angažiranje, ovdje su nam na raspolaganju i inženjerijski strojevi. U dogovoru s gradskim vlastima i s onime što su njihovi prioriteti, to ćemo danas i odraditi. Imamo još nekoliko točaka u samome središtu grada koje nismo jučer uspjeli sanirati jer dijelovi krovova i žbuke prijete urušavanjem svakoga trenutka. I kada danas vatrogasci saniraju, mi ćemo sanirati tih nekoliko točaka i u skladu s dogovorima, idemo dalje na lokacije“, kazao je general Kundid naglasivši kako su pripadnici Hrvatske vojske u izviđanju terena na području epicentra potresa.

„Još nemamo egzaktne pokazatelje, no kad dobijemo sve relevantne podatke mi ćemo se organizirati i sanirati što treba sanirati“, najavljuje general Kundid.

Također, 200 vojnika je u stanju pripravnosti i bit će angažirani u skladu sa zahtjevom Stožera civilne zaštite.

Pripadnici Hrvatske vojske obišli su i Čučerje gdje je bio epicentar potresa, a tijekom današnjeg dana nastavljaju sanaciju centra grada Zagreba | Foto: MORH / J. Kopi

Kundid: Hrvatska vojska pokazala je besprijekornu organiziranost, visoku spremnost i visoku motiviranost da pomogne svome narodu

Osvrnuvši se na jučerašnji dan, general Kundid objasnio je kako se odvijalo jučerašnje raščišćavanje grada Zagreba i kazao kako je Hrvatska vojska još jednom pokazala i dokazala sve ono što ona uistinu jest.

„Hrvatska vojska je besprijekorno organizirana, visoko spremna i vrlo visoko motivirana da pomogne svome narodu kada je to najpotrebnije. Ujutro odmah u 6.30 ministar obrane i načelnik Glavnog stožera su odmah nakon potresa dali i postavili vojsku u najviši stupanj spremnosti. Istog trenutka, 150 pripadnika koji su snage brzog odgovora uputili su se prema Zagrebu. Kada smo stigli u samo središte, spoznali smo svu dramatičnost potresa koji se dogodio. Nakon toga smo se organizirali i krenuli s raščišćavanjem ruševina,a koje su bile u samom središtu Zagreba. Krenuli smo od samog trga i nakon toga smo se disperzirali u sve okolne ulice. Planirali smo s onim što smo vidjeli u prvim prosudbama, da će nam trebati dva dana da rasčistimo grad Zagreb. Međutim, imperativ nam je bio da je u što kraćem vremenu rasčistimo prometnice i nogostupe kako bi omogućili normalno funkcioniranje grada“ ispričao je Kundid.

Tijekom dana, podsjetio je general, došlo je do narastanja snaga tako da je tijekom jučerašnjeg dana, na terenu bilo 280 pripadnika HV-a i 10 inženjerijskih strojeva.

„Sinoć do 19 sati uspjeli smo čistiti kompletno šire središte grada Zagreba“, zaključio je.

Kundid: Zahvaljujemo građanima na uzornom ponašanju i suradnji

U ovoj prigodi, general Kundid nije propustio zahvaliti svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti na suradnji i angažmanu te ističe:

„Nedvojbeno je kako je postojao određeni strah među građanima, ali ne i panika. No, bez obzira na sve što se događalo, moram reći kako su građani bili vrlo disciplinirani, vrlo mali broj ljudi bio je u središtu grada i to samo stanari koji ovdje i stanuju. Oni su vrlo spremno odgovarali na sve upozorbe vojske i policije i slušali svaku našu sugestiju. Bili su svjesni situacije u kojoj se nalaze i nisu se htjeli dovesti ponovo u opasnost“.

Flickr