Počelo selekcijsko letenje novog naraštaja vojnih pilota

Foto: HRZ / M. Karačić

Počelo selekcijsko letenje novog naraštaja vojnih pilota

Selekcijsko letenje 28. naraštaja kandidata koji se školuju za hrvatske vojne pilote počelo u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a

Selekcijsko letenje 28. naraštaja kandidata koji se školuju za hrvatske vojne pilote počelo je u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u petak, 12. srpnja 2019. godine.

Naraštaj broji 16 polaznika od kojih je 11 maturanata, a ostatak čine pripadnici postrojbi Hrvatske vojske koji su iskazali interes i zadovoljili predviđene kriterije za vojne pilote.

Selekciju provode iskusni nastavnici letenja, a izvodi se na avionima ZLIN 242L. Od dolaska u Zemunik polaznici selekcije završili su teorijski dio pripreme te im predstoji selekcijski ciklus od 10 sati naleta po polazniku.

Polaznici selekcijskog letenja Toni Torbarina iz Debeljaka kod Zadra i Silvije Martinović iz Benkovca osjećaju ponos što im se pruža prilika postati vojni piloti, a najviše ih je potaknuo nastup „Krila Oluje“ i letački program za Dane otvorenih vrata u Zemuniku.

Obje djevojke pristigle na selekciju su iz Pule. Petra Kolaš ističe kako je presudna bila želja za letenjem. „Sada mogu učiti najbolje od najboljih i čast mi je biti ovdje u Zemuniku“, poručuje Kolaš. Druga Puljanka Manuela Pužar kaže kako je u Zemunik došla civilnim letom i to joj je bio prvi let u životu. „Oduševljena sam što ću učiti od vrhunskih pilota“, ističe polaznica selekcije Pužar.

Počelo selekcijsko letenje novog naraštaja vojnih pilota
Selekcijsko letenje 28. naraštaja kandidata koji se školuju za hrvatske vojne pilote | Foto: HRZ / M. Karačić

Trojica kandidata stigla su iz Slavonskog Broda, a dovodi ih ljubav prema avionima. Mario Golemović posebno ističe dojmove s vojnih prezentacija na Jarunu, a Petar Gregorović obožavatelj je „Krila Oluje“. „Još kao dijete maštao sam o letenju, a prelet MiG-a iznad mene kada sam imao pet godina slika je koju nosim i danas u sebi“, iznosi Filip Milojević.

Za Zagrepčane Lovru Marijanovića i Ivana Kodrića uzor su piloti „Krila Oluje“, a želja za letenjem izazov je i za Dominika Bešenića iz Varaždinskih Toplica te Ariana Habera iz Varaždina.

Ponos služenja Domovini i Hrvatskoj vojsci prožimaju i Matiju Topčića iz Bjelovara, kao i Mateja Ravlića iz Čazme dok su preleti Mig-ova za Antonia Sučića iz Otavica kod Drniša i Domagoja Ištvanovića iz Virovitice bili najbolja pozivnica za vojne pilote.

Luka Jagatić iz Peskovca kod Vrbovca naglašava kako je Mimohod Hrvatske vojske 2015. na njega ostavio najveći dojam, a posebno u srcu nosi povijesni prelet pilota Rudolfa Perešina na početku Domovinskog rata.

Svim je polaznicima cilj nositi pilotski znak na letačkom kombinezonu. Prva je stepenica pred njima. Svaki odlazak svojih kolega na let pozorno ispraćaju i slušaju prve dojmove i ocjene nastavnika. Uz njih su sigurni, vode ih do visina koje su i oni ranije sanjali.

[ngg src=”galleries” ids=”3536″ display=”basic_thumbnail”]