Predstavljen Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“

Foto: MORH / M. Čobanović

Središte za besposadne zrakoplovne sustave u Puli

U vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Novo Središte za besposadne zrakoplovne sustave činit će stotinjak djelatnika, pripadnika Hrvatske vojske, a zapovjednik Središta za besposadne zrakoplovne sustave je bojnik Zvonimir Mravunac.

Središte za besposadne zrakoplovne sustave u svom sastavu imat će besposadni zrakoplovni sustav (BZS) “Orbiter 3B”, novo sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede.

Primarni cilj besposadnih zrakoplovnih sustava je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva, a Hrvatska vojska sustav koristi za potporu civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštiti od požara i sl. Orbiter 3B” ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti. Može se koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice.