Otvorenje vojarne Hrvatski branitelji Istre

Simbolična zahvala Hrvatskim braniteljima Istre

U petak, 15. studenog 2019. godine održat će se svečano otvorenje vojarne u Puli koja će nositi naziv Hrvatski branitelji Istre. Vojarna će nositi ime u čast svim hrvatskim braniteljima Istre koji su dali neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu, u obrani domovine.

Projekt povratka Hrvatske vojske u Pulu realiziran je u suradnji Ministarstva obrane s lokalnom zajednicom, Gradom Pulom i Istarskom županijom.

Naime, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u Puli u rujnu 2018. godine donijela zaključak o iskazivanju namjere Republike Hrvatske o darovanju općini Ližnjan dio nekretnina i zemljišta kojima je do sada raspolagalo Ministarstvo obrane, a koje čine dio vojnog letjelišta Pula. Preostali dio vojnog letjelišta u Puli, koristit će upravo Hrvatska vojska. Od ukupne površine nekadašnje zračne baze Pula od 2.389.306 m², Hrvatska vojska je zadržala svega 83.560 m².

Izvrsna suradnja Ministarstva obrane s Gradom Pulom i Istarskom županijom potvrđena je i na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem održanom 4. studenog u Ministarstvu obrane, gdje je izraženo zadovoljstvo povratkom Hrvatske vojske u Pulu.

Povratak Hrvatske vojske u Pulu i ustrojavanje Središta za besposadne zrakoplovne sustave od strateškog je značaja za sigurnost i obranu područja Istre te se time otvara mogućnost za radna mjesta za pripadnike Hrvatske vojske s područja Istre.