Srednjoeuropska obrambena suradnja

Srednjoeuropska obrambena suradnja je posvećena jačanju međusobne suradnje na području obrane, sukladno postavkama Zajedničke sigurnosno-obrambene politike Europske unije.

Osnovana je 2010. godine s ciljem da se istraže mogućnosti “udruživanja i dijeljenja sposobnosti” država članica i na taj način doprinese održanju, jačanju i daljnjem specijaliziranju obrambenih sposobnosti te postizanju više razine interoperabilnosti.

Suradnja u okviru CEDC-a se, osim kroz organizaciju i provedbu obučnih aktivnosti COOPSEC (Cooperative Security), odvija i u okviru PESCO projekta te CEDC jezične platforme.

PESCO projekt “The Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Surveillance as a Service” (CBRN SaaS) ima za cilj razvoj senzorske mreže putem koje će se prikupljati podaci i stvarati situacijska CBRN slika. Od rujna 2019. vodi se kao EDA (European Defence Agency) projekt B kategorije u kojem sudjeluju Austrija, Hrvatska, Mađarska i Slovenija.

Projekt “CEDC jezične platforme”, u koji je aktivno uključeno Središte za strane jezike Katarina Zrinska, pokrenut je 2019. s ciljem povezivanja jezičnih instituta oružanih snaga država CEDC-a i unaprjeđenja međusobne suradnje u funkcionalnom području izobrazbe jezika i izrade terminoloških baza