Svečana prisega 29. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju| Foto: MORH / F. Klen

Svečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Ministar obrane na prisegi 29. naraštaja ročnika ističe važnost pridruživanja mladih vojsci kako bi HV nastavio razvoj novih sposobnosti

Ukupno 196 ročnih vojnika na prigodnoj svečanosti kojoj je nazočio ministar obrane Mario Banožić, u petak, 12. ožujka 2021. godine, prisegnulo je na odanost domovini u vojarni “123. brigade Hrvatske vojske” u Požegi.

Svečanosti u požeškoj vojarni nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sa suradnicima, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, Prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske časnički namjesnik Dražen Klanjec i drugi.

Prisegu je u požeškoj vojarni položilo ukupno 196 ročnih vojnika, od koji je 58 žena i 138 muškaraca. Naime, upravo u 29. naraštaju ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, zastupljen je veliki broj žena, gotovo jedna trećina. Na ovu činjenicu, istaknuo je ministar obrane, Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane posebno su ponosni.

“Vi ovdje prisutne, kao i naše pripadnice u Hrvatskoj vojsci, dokazujete da nema i ne smije biti podjele na muške i ženske poslove! Drago mi je vidjeti mlade ljude koji pokazuju veliko zanimanje za vojni poziv i koji se nesebično odazivaju na služenje svojoj Domovini”, poručio je ministar Banožić ročnim vojnikinjama i vojnicima istaknuvši kako je pred njima put koji podrazumijeva mnoga odricanja.

“Mladi naraštaji potrebni su Hrvatskoj vojsci kako bi nastavili razvoj novih sposobnosti te bili spremni na sve izazove koji nas u budućnosti očekuju. Nastavak karijere u profesionalnom sastavu Hrvatske vojske najviše ovisi o vama samima, vašoj motiviranosti, želji za razvojem i spremnosti za služenje hrvatskom narodu. Hvala vašim obiteljima koje su vas podržale na ovom putu”, rekao je ministar obrane.

Na kraju, ministar im poručuje: “Budite ustrajni i uvijek imajte vjeru u sebe i svoje sposobnosti. Vaš jedini motiv za služenje neka bude ljubav prema Domovini, svojoj obitelji i Hrvatskoj vojsci”.
Čestitavši ročnicima na ulasku u Hrvatsku vojsku, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović zahvalio im je što su odabrali vojni poziv koji podrazumijeva brojna odricanja i izazove te kako je biti vojnik, jedan drugačiji način života.

Prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske časnički namjesnik Dražen Klanjec u toj je prigodi kazao kako samo rijetki imaju čast prisegnuti Domovini.

“Budite predani u služenju Domovini i odlučni i ustrajni u izvršavanju svih zadaća. Ispunite svoje snove daljnjim stjecanjem novih znanja i sposobnosti i stalnim usavršavanjem. U najtežim uvjetima u kojima samo vojnikinje i vojnici mogu izvršavati svoje zadaće, u trenucima najvećih odricanja, neka vas nosi duh hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su jednog dana nosili ovu istu časnu odoru koji i vi danas nosite”, poruka je prvog dočasnika Hrvatske vojske.

Podsjetimo, obuka dragovoljnog vojnog osposobljavanja započela je 26. veljače, a njezin završetak predviđen je 23. travnja. O vrijednim iskustvima i izazovima tijekom obuke ispričao je vrhunski sportaš ročnik Filip Mihaljević koji je nedavno osvojio brončanu medalju u bacanju kugle na Europskom dvoranskom prvenstvu u Torunu.

“Ova dva tjedna su mi pomogla da se uvjerim je li vojna karijera za mene i definitivno mogu reći da je, sve mi se svidjelo, svidio mi se cijeli ovaj sistem, disciplina i hijerarhija”, ispričao je Mihaljević.

Ročnica i vrhunska sportašica judašica Karla Prodan koja je krajem veljače osvojila srebrnu medalju u kategoriji do 78 kg na Grand slam turniru u Taškentu, priznala je kako joj je kao vrhunskom sportašu bila čast prolaziti vojnu obuku u Požegi.

“Ovo je jedna velika lekcija za mene i naučila me mnogočemu u životu. Mi sportaši smo već poznati po redu, radu i disciplini i sretna sam i ponosna što sam ovdje”, rekla je Prodan.
Ročnica Lucija Kurta kazala je kako je upravo Hrvatska vojska mjesto gdje se imaju priliku uklopiti različite želje i planovi, kao i struke te kako predstavlja izvrsno mjesto za osobni i profesionalni razvoj.

“Mislim da je ovo velika životna prilika, čast mi je biti dio Hrvatske vojske što je bio jedan od motiva zašto sam se prijavila za dragovoljno vojno osposobljavanje. Želim ostati u vojsci i napredovati”, rekla je ročnica Kurta.

Svečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanjuSvečana prisega ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju