Tri pripadnika 2. hrvatskog kontingenta pozitivna na koronavirus | Foto: MORH / J. Kopi

Tri pripadnika 2. hrvatskog kontingenta pozitivna na koronavirus

Sva tri pripadnika Hrvatske vojske imaju blaže simptome bolesti bez ikakvih komplikacija, a njih 39 nalazi se u samoizolaciji

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite održanoj u srijedu, 25. ožujka 2020. godine savjetnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar izvijestio je o trojici pripadnika 2. hrvatskog kontingenta koji se nalaze u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFPBG – enhanced Forward Presence Battle Group) u Republici Litvi koji su pozitivni na koronavirus.

Tri pripadnika 2. hrvatskog kontingenta pozitivna na koronavirus | Foto: MORH / J. Kopi

General Zdilar: Tri pripadnika HV-a pozitivna na koronavirus bit će prebačena u kamp s jako dobrim uvjetima

“Drugi hrvatski kontingent u Litvi ima tri pozitivna pripadnika na koronavirus, a četvrti pripadnik je u procesu testiranja. Sva trojica pripadnika pozitivna na koronavirus bit će prebačena u kamp u Pabradama s jako dobrim uvjetima za ovakve slučajeve. Trojica pripadnika ima blaže simptome bolesti i zasad nema nikakvih komplikacija. Naime, sinoć su obavljeni epidemiološki izvidi i 39 pripadnika stavljeno je u samoizolaciju također pod jako dobrim uvjetima. Naime, oni imaju zasebne sanitarne čvorove i ne koriste iste prostore kao i ostali pripadnici kontingenta, a hrana će im se dostavljati pred vrata”, rekao je general Zdilar.

Ostali pripadnici Hrvatske vojske u Hrvatskoj i u misijama i operacijama su dobro i 24 sata se prati situacija u zemlji i inozemstvu.

Koronavirus u Hrvatskoj i potres u Zagrebu

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da od jučer u 16 sati imamo 36 novozaraženih, što je sveukupno 418 bolesnika. Deset bolesnika je na respiratoru, a većina su kronični bolesnici. Također, najavio je kako će danas posjetiti Osijek gdje je došlo do porasta broja zaraženih.

Također, na konferenciji za medije ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o nekoliko potresa koji su pogodili Zagreb sinoć i tijekom noći te ponovio kako je sve to očekivano.

Tri pripadnika 2. hrvatskog kontingenta pozitivna na koronavirus | Foto: MORH / J. Kopi

Sigurnost i zdravlje pripadnika HV-a apsolutni prioritet

Podsjetimo, temeljem odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, a u skladu sa preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u Hrvatskoj vojsci su poduzete mjere u cilju smanjivanja rizika od zaraze koronavirusom. Sva zapovjedništva Hrvatske vojske su u stalnom kontaktu sa županijskim stožerima civilne zaštite i zdravstvenom strukom te se kontinuirano prati situacija.

Sigurnost i zdravlje pripadnika Hrvatske vojske su apsolutni prioritet te su sve aktivnosti pripadnika Hrvatske vojske svedene na manju mjeru, koja će osiguravati održavanje spremnosti te omogućiti provedbu neodgodivih zadaća.

U skladu s navedenim, otkazano je sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske na međunarodnim aktivnostima – konferencijama, vojnim vježbama i tečajevima, odgođeno je provođenje vojnih vježbi te su aktivnosti u zemlji svedene na manju mjeru.